Press "Enter" to skip to content

KÖN 2014

A 2014-es örökségi napokra (szeptember 20., 21.) a Ráth-ház a talán már hagyományosnak számító vendégszeretettel várja az érdeklődőket. Ebben az évben is 10 és 18 óra között lesz nyitva az épület, és minden egész órában vezetés lesz, mely három részből áll:

  1. Bemutatjuk magát az épületet, és az építés körülményeit főleg Hild tervei és a Szépítő Bizottmány aktái alapján.
  2. Az épület pincéjében található egy nagyon régi, nagyon jó állapotban levő pékkemence. Gulyás Tóth István fog beszélni a kemence mellett kialakított bemutatótérben a pékmesterségről, arról, hogy kik, miből, hogyan és mit készíthettek ebben a titokzatos, egyelőre feltáratlan kemencében. A bemutatón talán egy kis péksütemény kóstolásra is lesz lehetőség.
  3. Mint többnyire ismeretes, majd másfél száz évig működött az épületben az Arany Oroszlán gyógyszertár.

dsd_6102_stdEnnek kapcsán a korabeli gyógyszerészetről, az itt működő híresebb patikusokról fogunk szólni, illetve arról, hogy mit köszönhetünk a gyógyszerészeknek. Beszélünk az 1950-es államosításról, és a patika biedermeier berendezésének közelmúltban történt feltárásáról, restaurálásáról. A patikát a Kiscelli Múzeumtól kölcsön kapott tablók segítségével mutatjuk be.

Az épület közösségi helyiségében Kürti Attila, a Szent Benedictus Borrend lovagja fogja vendégül látni az érdeklődőket egy kis borkóstolóra, ahol a látottakon, hallottakon túl a kenyér és a bor szakrális szerepéről is lehet beszélgetni, mielőtt a vendégeink a KÖN következő helyszínei felé vennék útjukat.

A látogatók körülbelül 45 perces itt tartózkodásra számíthatnak, és tapasztalatunk szerint rövid várakozással kapcsolódhatnak be a több helyszín valamelyikén a soron következő előadásba.

Forrás: http://oroszlanklub.com/hirek/kon-2014/

Az Arany Oroszlán Klub bemutatása

 

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .