Press "Enter" to skip to content

A világ az alapján ítéltetik meg, hogy hogyan viszonyul a menekültek iránt

Képkivágáspatriarchfrancis

Április 16-án Ferenc pápa, Bartholomeosz konstantinápolyi patriarcha és Ieronimosz Athén és egész Görögország érseke ellátogattak Leszbosz szigetére és a „Moria” menekülttáborba, ahol több mint két és félezer menekült várakozik arra, hogy menekültstátuszt kapjon. Többségük Szíriából és más közel-keleti országokból, Afganisztánból és Irakból érkezett.

Európában, ahol a menekültek iránti viszonyt gyakran a populizmus, az „áradattal” szembeni félelem és a szavazatok elvesztésétől való félelem határozza meg, a püspökök személyesen találkoztak a menekültekkel, meghallgatták a történeteiket és együtt ebédeltek velük. „A menekültek nem számok, hanem emberek” – emlékeztetett Ferenc pápa és így szólt hozzájuk: „Mellettetek akartam lenni és el akartam mondani, hogy nem vagytok egyedül. Sok szenvedést éltetek át egy jobb élet keresése során. Ne veszítsétek el a reményt!”

„Azok, akik félnek tőletek, nem néztek a szemetekbe” – ezek Bartholomeosz konstantinápolyi patriarcha szavai. „Azok, akik félnek tőletek, nem látják az arcotokat, nem látják a gyermekeiteket”. A patriarcha hozzátette: „A világ az alapján ítéltetik meg, hogy hogyan viszonyul irántatok”.

A főpapok köszönetet mondtak a görög népnek, hogy a krízis és minden nehézség ellenére gondoskodnak a menekültekről. Ieronimosz érsek, a Görögországi Orthodox Egyház elöljárója közös vágyként fogalmazta meg, hogy a világ tudatosítsa ezt a drámát és ne hódoljon be a félelemnek és a „közömbösség álmának”. Bartholomeosz patriarcha megismételte: „Megígérjük, hogy nem felejtünk el benneteket és nem szűnünk meg beszélni rólatok. Biztosítunk benneteket, hogy mindent megteszünk, hogy feltáruljon a világ szeme és szíve”.

A három főpap közös nyilatkozata kimondja: „Európa jelenleg az egyik legkomolyabb humanitárius krízissel találta szembe magát a második világháború óta”. Kijelentették, hogy éppen a háború vezetett a menekültek tragédiájához és hogy azonnal szükség van a béke megteremtésére.

Azok emlékére, akik a háborúk elől menekülve vesztették életüket, a római pápa, a konstantinápolyi patriarcha és az athéni érsek koszorúkat dobtak a temetővé vált tengerbe. Őszentsége, I. Bartholomeosz patriarcha szavai szerint: „A Földközi-tengernek nem lenne szabad sírrá változnia. Ez az élet helye, a civilizációk és kultúrák kereszteződése, a kölcsönös csere és a dialógus helyszíne… A béke tengerévé kell válnia”.

Ferenc pápa többször beszélt arról, hogy útjuk „szomorú utazás” és „sírni szeretne”. A menekült gyerekek rajzokat adtak neki, ezeken csónakokat, vízbe fulladó embereket, síró napot ábrázoltak. „Nem ártana nekünk, ha sírnánk” – jegyezte meg a római pápa.

 

Forrás: ortodoxszemle

 

2 hozzászólás

  1. Rigó Mihály Rigó Mihály 2016.08.11

    Sokkal egyszerűbb!
    A svédek már kiszámolták!
    A többi nemzet vajon mikor fogja ezt megtenni?

    “Ha most azonnal lezárnánk a határainkat, évtizedek alatt akkor is teljesen lecserélődne a svéd lakosság nem svédekre.”
    Daniel Friberg – 2016.08.11.

    http://magyarhirlap.hu/cikk/63181/Haza_kell_menniuk

    ILYEN EGYSZERŰ! ERRŐL KELLENE VÉGRE BESZÉLNI!

    • Kamryn Kamryn 2017.01.23

      Had to laugh, at the cancer/cap axis, yep I used to get soo frustrated with caoincprrs, the rigidity and never letting the past go, till my libra moon recognised it was reflecting this stubborn crab back at her lol!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .