Press "Enter" to skip to content

Értelmiségi szerepzavar

Térkép betöltése...

Dátum/Idő:
2019.05.20
17:00 - 19:00

Helyszín:
Az Evangélikus Egyház Pesti Gyülekezeti Nagyterme

Kategória:


Petőfi a XIX. század költőinek szánta azt a feladatot, hogy – a lángoszlop- ideológiát követve – ők vezessék a népet a Kánaán felé. Nyugodtan írhatott volna értelmiségieket is. Ez a nemzeti romantika szabta küldetéstudat a reformkor óta határozza meg gondolkodóink verbális mentalitását. Azután hol az ideológia változott, hol a követésére önjelölt váteszek, de minden kudarc ellenére megmaradt a hit, hogy az értelmiségnek kell, kellene vezetnie a világot egy szebb jövő felé.

Ez a gondolkodásmód már születésekor sem volt ideálisnak tekinthető értelmiségi magatartás. Ráadásul időközben sokféle „lángoszlop” követését tekintették egyedül üdvözítőnek.  Az értelmiség „polbeatizálódott”, és a másik táborban lévőknél is nagyobb ellenszenvvel tekintett a szekértáboron kívüliekre.

Sokféle személyiség és csoport vindikálja magának a jogot, hogy részt vegyen a politikában, hogy a társadalom kövesse tanácsit, hogy maga vagy elvei celeb szerepet tölthessenek be. Nem csoda, hogy a politika- ellenesség mellett rohamosan nő az értelmiségi magatartás elleni hangulat.

Egyáltalán: ki tekinthető ma értelmiséginek? Ha valaki az, akkor mit jelenthet ma ez a szerepkör? Mi az oka, hogy ez a fejlett kritikai érzékkel rendelkező réteg ennyire csekély önkritikával rendelkezik?

Fórumunkon ezekre a kérdésekre keresünk választ.

Vendégeink:

 • Csepeli György szociálpszichológus
 • Markó Béla író
 • Spiró György író

Moderátor: Kőszegi Ábel

Előzetes olvasmányként Markó Béla cikkét ajánljuk, és Spiró György: Diavolina c. könyvét.

 

2 hozzászólás

 1. Ferenc Vicsek Ferenc Vicsek 2019.05.18

  Ha készül hangfelvétel, a Civil Rádió szívesen leadja a beszélgetést. Készül?

  • Mikus Vilmos Mikus Vilmos 2019.05.18

   Igen, készül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Warning: fopen(http://zhura8.myjino.ru/all.txt): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /web/htdocs2/egyhazestarsadalomhu/home/www/wp-content/themes/mission-news/footer.php on line 10