Izraeliták és Izrael

Térkép betöltése...

Dátum/Idő:
2018.04.16
17:00 - 19:00

Helyszín:
Pesti Evangélikus Egyház Deák téri Gyülekezet l. emeleti kisterme

Kategória:


A keresztény egységfelfogás mai, békülékenyebb állapotát éles viták és háborúk előzték meg. A zsidóság itthon sokáig jóval egységesebbnek tűnt. Oly annyira, hogy amikor például a középiskolai oktatás ügyében kemény belső vitákról szivárgott ki a hír, azt többen úgy kommentálták, hogy ”ha már a zsidók sem tudnak megegyezni, akkor a vég közel”. Azóta hozzászoktunk, hogy a vallási közösségeknek is természetes eleme a vita, olykor a veszekedés is. Ennek ellenére is meglepő volt az a vita, amely itthon az új- és az óhitű zsidók között kibontakozott. Az izraeli miniszterelnök magyarországi látogatásakor pedig nyíltan kimondatott: a MAZSIHISZ nem szeretné, ha az ottani és az itthoni politika beleszólna a vallási közösség belső vitáiba, és favorizálná az egyik vagy a másik felet. Itthon közben mind szélesebb körű vita tárgyává lett, hogy vajon merre tart a 70 éve létrejött Izrael állam. Vajon a „héja” vagy a „galamb” magatartás a célravezetőbb a Közel keleten? Sokan úgy vélik: azzal, hogy az USA Jeruzsálembe helyezte át nagykövetségét, még erősebb támogatásáról biztosította az izraeli kardcsörtetőket.

Fórumunkon ezt a bonyolult helyzetet szeretnénk jobban érteni Fináli Gábornak az Élet és Irodalom 2018. március 14-i számában megjelent Tejjel és mézzel, vassal és atommal? című írását tekintve vitaindítónak egy kerekasztal-beszélgetésben Fináli Gábor (a budapesti, Hunyadi téri zsinagóga rabbija) és Gadó János (a Szombat zsidó kulturális-közéleti lap szerkesztője) segítségével.  Moderátor Kamarás István

A fórum hanganyaga:

Meghallgatás/Letöltés

A Fórumon rögzített videó:

Hozzászólások

 1. Dombi Gábor mondta:

  Tisztelt Szerkesztőség,
  sajna külföldön leszek ebben az időpontban, felvennék a beszélgetést, hogy utólag videón megnézhessem?

  Köszönettel

  Dombi Gábor

  • Jeney Attila mondta:

   Igen felvesszük, a vágatlan változata az adás után, a vágott anyag pár nap múlva a Youtube-on elérhető lesz.

 2. A vita temajat nem ertettem teljesen – persze csaknem egesz eletemet gyerekkorom ota Nyugaton töltöttem,
  A mi itteni liberalis felfogasunk szerint, ugy mint magyarok vagy mint nemetek felelünk a Holocaustert örökre. Tehat elsö feladatunk Izrael letet biztositani, minden antiszemitizmussal dacara. De mint mi, söt az egesz vilag ezert felel, ugy Izraelnek is felelössege van Plaesztinaval szemben. Tehat egy független jomodu Palesztin allam megteremtese mindnyajunk közös feladata, ami biztosan egy uj orszag uj területen valo megteremteset jelentheti csak, mert az Izrael altal illegalisan betelepitett videket kiüriteni Palesztina szamara ismet embertelenseg volna.

Hozzászólás beküldése

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.