Spiró György: Hogyan győznek a provinciák?

Térkép betöltése...

Dátum/Idő:
2017.04.24
17:00 - 19:00

Helyszín:
Evangélikus Egyház Pesti Gyülekezeti Nagyterme

Kategória:


MEGHÍVÓ

Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Egyesület, a Magyar Pax Romana és az Egyház és Társadalom c. online folyóirat Lehet-e? Fórumára

A szerző Fogság című regényét egy évtizedes kutató munka előzte meg. E vizsgálódás másik terméke a fenti című előadás, amely 2006-ban hangzott el a televízióban a Mindentudás egyeteme keretében. Spiró a római birodalom működési mechanizmusáról, bukásáról, és a kereszténység elterjedéséről meglévő iskolás köztudatunkat jó néhány új vonással egészítette ki. Pontosabban szerette volna kiegészíteni, mert nem sok nyoma látszik annak, hogy állításait sokan vitatnák, netán azok elemei beépültek volna a közoktatásba. Ráadásul az író előadásában néhány hipotézist is felvetett a nagyhatalmak és hódításaik  sorsáról, amelyeket – újabb évtized elteltével – érdemes újra vizsgálni.

Fórumunk mai vendégei Spiró György író és Gábor György vallásfilozófus, moderátor Kőszegi Ábel:

Spiró Györgyöt nem szeretnénk arra kérni, hogy foglalja össze előadásának lényegét, mert “az ördög a részletekben lakik”. Az egyórás tv- műsort kérjük, hogy mindenki előzetesen nézze meg:

Az írott változat a szerző Válogatott esszék című, 2016-ban megjelent kötetben olvasható, illetve ide kattintva tölthető le.

A Fórum hanganyaga: Meghallgatás/Letöltés

A Fórumon rögzített videó:

Egy-két fénykép:

Hozzászólás beküldése

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.