Press "Enter" to skip to content

Ökumenikus állásfoglalás a menekülthelyzettel kapcsolatban

forrás: oikoumene.org
forrás: oikoumene.org

„A jelenlegi európai menekültválság a legújabb kihívás világméretű családunk előtt, hogy felemeljük szavunkat és tegyünk a szükséget szenvedők megsegítéséért és felszólítsuk a politikai vezetőket is, hogy hasonlóképpen cselekedjenek.”

nyilatkozta levelében a református, kongregacionalista, presbiteriánus, valdens, egyesült és egyesülő egyházakat tömörítő Református Egyházak Világközösségének (REV) főtitkára, Christopher Fergusson. A főtitkár sürgeti a térség egyházait, hogy lépjenek kapcsolatba országaik kormányának vezetőivel és kérjék őket, a határok megnyitására és a menekültek befogadására.

“Miközben Európa kormányai a kialakult menekülthelyzet kapcsán szigorúbb határvédelemről tárgyalnak, az egyházak és az ökumenikus szervezetek forrásaikat átcsoportosítva támogatják a háború elől az európai térségbe menekülőket.” –írja a református.hu.

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) nemrég az EVT-vel és a Menekültügyi Bizottsággal közös levelében bátorította az európai egyházakat a menekültek megsegítésére. Egy hivatalos nyilatkozatában a CEC arra kérte az egyházakat, hogy

„szólítsák meg a nemzeti kormányokat és a felelős hatóságokat, hogy a jövevények iránti vendégszeretet szellemében támogassák a valóban az embert középpontba állító migrációs politikát.”

Heinrich Bedford-Strohm, a Német Protestáns Egyház elnöke szerint

„Egy magát szögesdróttal elzáró Európa nem elfogadható jövőkép. Remélem, hogy az európai országok példát vesznek Németország segítőkészségéről és együttes erővel nyújtanak menedéket a menekülteknek.”

Az Evangélikus Világszövetség (EVSZ), az evangélikus egyházak genfi székhelyű nemzetközi közössége, felszólítja a politikai vezetőket, hogy tegyenek eleget a sebezhetők védelmére vonatkozó kötelességüknek – amelyre európai államokként vállalásokat tettek a Menekültügyi Egyezmény aláíróiként.

„Ma Európa – legyen Nyugat vagy Kelet – megmérettetik, kiderül, hogy mennyire vagyunk hajlandóak kiállni az emberi jogokért és méltóságért. A helyzet emberségünk próbája, és keresztény örökségünk része”

mondta múlt héten az EVT főtitkára, Olav Fykse Tveit. Kiemelte, hogy

„létfontosságú, hogy minden európai állam megfelelő felelősséget vállaljon minden olyan menekült fogadásáért és ellátásáért, aki menedéket és biztonságot keresve érkezik a térségbe.”

A Református Egyházak Világközösségének vezetőtestülete – szeptemberi zágrábi ülésén hozott döntésének megfelelően – levélben fordult Martin Schulzhoz, az Európai Parlament elnökéhez.

„Csalódottsággal tölt el minket, hogy az Európai Unió államai évek óta nem mutatnak hajlandóságot az együttműködésre, ehelyett csupán a Földközi-tenger menti országok egyéni problémájaként tekintenek a helyzetre. Aggodalommal tölt el minket, ahogy egyes politikai vezetők napjainkban is a menekültekhez viszonyulnak, akiknek tettei nem a befogadásról szólnak és nyelvezetükben nem az emberség tükröződik. Ezért levélben fordulunk Önhöz, az Európai Parlament elnökéhez azzal a kérdéssel, hogy vesse latba minden befolyását annak érdekében, hogy a reményt keresve hozzánk érkező menekülteket emberségesen, együttérzően, és méltóságukat mindenkor tiszteletben tartva kezeljék, és hogy ebben a válságban kerüljenek háttérbe a politikai ideológiák és az egyes országok önérdeke. Arra kérjük, hogy sürgesse az Európai Unió tagállamait, hogy működjenek együtt a most érkezett menekültek ellátásában éppúgy, mint az egységes és emberséges politikai irányvonalak kialakításában a menekültek és menedékkérők befogadására.”

A levél teljes terjedelmében olvasható a református.hu oldalán.

További nemzetközi állásfoglalások érhetőek el ide kattintva..

One Comment

  1. Dragon Dragon 2017.01.23

    Hmmm. I do not know the recommended way to do it but the way would be something like this (the dirty way):$sql = "SELECT a.*, b.* FROM database1.table1 a LEFT JOIN database2.table2 b ON b.id=a.ass_idWHERE a.&sttus=".$thia->_db->quote(’A’);snbsp;return $this->_db->fetchAll($sql);It is basically just a table join between two tables. The SQL output would be something like:SELECT a.*, b.* FROM database1.table1 a LEFT JOIN database2.table2 b ON b.id=a.ass_id WHERE a.STATUS = "A"

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .