Press "Enter" to skip to content

Egyiknek terrorista, a másiknak szabadságharcos – avagy szekértábor-logikáink?

Kecskeméten, az utcánk végén van a Noszlopy Gáspár park, amely az 1848-as szabadságharc után tevékenykedő gerilláról kapta a nevét. A szabadságharcos – gerilla kettősségre már az általános iskolában felhívták figyelmünket. Magáról a kognitív jelenségről azonban nem esett szó bővebben. Később hallottam, hogy a BBC etikai kódexe szabályozza az ilyetén különbségtételt, és semleges kifejezések használatát írja elő.

A minap Boda Zsolt (főig., MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont) cikkét olvastam melyben úgy fogalmaz: “Egy-egy társadalomtudományi kutatásnak persze lehetnek a szakpolitika eredményességét leíró megállapításai is, amik, ha egybevágnak a regnáló kurzus céljaival, akkor „szakmaiak”, ha nem, akkor „politikaiak”. A Kádár-rendszerben volt utoljára az, hogy bármi – tudományos, művészeti produktum is – kaphatott „politikai” tartalmat. Nem kellene ide visszatérni.” Tehát “politikai” vs. “szakmai” kérdés. Eszembe jutott még Fodor Ákos Szabadság c. haikuja:

mi ha történik:
te döntöd el, hogy inkább
csiszol, vagy koptat

mely legalizálja az általunk tapasztalt jelenségek tematizálásának, átkeretezésének lehetőségét. A fentieken felbuzdulva Facebook-oldalamon, közös gondolkodásra tettem javaslatot: keressünk további kognitív ellentétpárokat:

  • Szabadságharcos, ha a mi ügyünkért harcol. Ha ellenünk, akkor terrorista, gerilla.
  • A liberális akkor jó, ha határainkon túli, és elismeri kisebbségi jogainkat. Házon belül viszont a bomlasztó elemeket támogatja .
  • A mi emberünk befektető. Aki a másik oldalon ugyanazt végzi, az spekuláns.
  • Ha a statisztika az én elképzelésemet támogatja, akkor tényadat. Ha nem, akkor csak olyan, mint a bikini.

Ugyanakkor: mi a tudati háttere annak, hogy a szomszéd fűje mindig zöldebb, az általam elérhető szőlő viszont savanyú?

Nos, benne vagy a játékban, amelyet most az E&T folyóirat is meghirdet? És persze abban, hogy át- és továbbgondoljuk e hasítási jelenség kognitív, orvosbiológiai, pszichológiai, kommunikációs, nyelvi-szemantikai, szociológiai, gazdasági, vallási stb. vonatkozásait.

Mikulás Gábor

Kedves Olvasónk!

Kérjük: küldjön ilyen, vagy ehhez hasonló ellentét- párokat alább, hozzászólás formájában, vagy az [email protected] email címer. A beérkezett  javaslatok az Egyház és Társadalom c. online folyóiratban kísérheti figyelemmel.

A szerkesztő

One Comment

  1. Galambér Galambér 2019.03.17

    Az attól függ…
    Egy kosárlabda az én kezemben kb. 19 dollárt ér.
    Egy kosárlabda Michael Jordan kezében Kb. 19 milliót.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .