Press "Enter" to skip to content

Dr. Tóth Gergely: Magyarok a kanadai prérin – láthatatlan értékeink

Nóvé Béla ajánlásával adjuk közre az alábbi, érdekes írást:

A szerző tudtával és beleegyezésével jó szívvel ajánlom közlésre az Egyház és Társadalom honlapján fiatal kollégám, barátom, a világjáró Dr. Tóth Gergő mellékelt útibeszámolóját a kanadai préri elhagyatott magyar emlékhelyeiről (főként százéves templomok, temetők, iskolák), azok fényképes dokumentációjával.

Gergő épp egy évtizede minden nyáron útra kel tisztán ügyszeretetből s a saját költségén, hogy öt földrészen megszállottan dokumentálja a nyugati magyar diaszpóra mindinkább veszendő, eltűnő közösségi emlékeit. Ezek – főként a korai időkből – szükségképp egyháziak, és méltó mementói a tengerentúli magyar római katolikus, református, evangélikus, baptista, etc gyülekezetek megindítóan makacs küzdelmének, hogy anyanyelvüket, hitüket, szülőhazájuk emlékét és közösségeiket megőrizzék és tovább éltessék. Nos, nagyjából eddig tartott – így a 24. óra végén… De legalább egy elszánt terepmutató maradandóan megörökítette ezt az eltűnő világot.

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .