Press "Enter" to skip to content

Szemle a hitéletet és társadalmat szemléző Mérleg felett

A Zoom fórum  alkalmat kínált arra, hogy közelebbről ismerkedjünk meg a Mérleg (Lapok és könyvek szemléje)  eddigi történetével és 2018 – 19. évi összevont számával.  Ebben egyrészt megemlékezés olvasható Boór János (1932 – 2020) barátunkról, aki a zsinat után lett a Mérleg főszerkesztője, és aki már a most bemutatásra kerülő szám előtt átadta a stafétabotot Mártonffy Marcellnek, aki egyébként volt már néhány évig a Mérleg sikeres főszerkesztője.  A jelenlegi szám felelős szerkesztője még Béres Tamás volt, aki jelenleg is a lap egyik szerkesztője.
A Mérleg gerincét mindig is a hosszabb lélegzetű tanulmányok alkották.  E szám tanulmányai két nagyobb téma köré csoportosulnak: az egyik nagyobb blokk tárgya a katolikus egyház zsidó hagyományhoz fűződő viszonya (Franz Alt, Ansgar Wucherpfennig, Gánóczy Sándor, Susannah Heschel), a másik pedig a klerikalizmus (Balogh Vilmos Szilárd, Ghislain Lafont, José Luis Narvaja, Kurt Appel).  E nagy témák vezérszavai: eretnekség és deszakralizáció a katolikus egyházban.

A szerkesztőséget Béres Tamás, Deák Dániel és Mártonffy Marcell  képviselte,
a meghívott vendégek Tillmann József és Máté-Tóth András voltak.

A Zoom konferenciát itt lehet ismét megtekinteni:

Külön a hanganyaga itt is meghallgatható, illetve letölthető:Meghallgatás/Letöltés

 

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .