Press "Enter" to skip to content

A Boldogság Közgazdaságtana Konferencia

Loading Map....

Időpont
Date(s) - 2014.03.28
09:00 : 17:30

Helyszín
MOM Kulturális Központ

Kategóriák


Kedves Érdeklődő!

Szeretettel hívjuk a 2014. március 28-án megrendezendő, a „Boldogság közgazdaságtana” c. szakkonferenciára, amelyet a KETEG (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) képzés és ÉRME Üzleti Háló szervez  a Sapientia Szerzetesi és Hittudományi Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem támogatásával. Olyan kérdésekre keresünk választ, mint hogy lehet-e, és ha igen, miként a végső célja a gazdasági életnek az emberi boldogság. A boldogság témakörét a rendezvény közgazdasági, társadalmi és pszichológiai aspektusból kívánja bemutatni előadások, délutáni műhelymunkák és kerekasztal-beszélgetés keretében az egyén oldaláról is megvilágítva.

A konferencia kiemelt előadói: Luigino Bruni, a római Lumsa Egyetem közgazdász professzora, Bogsch Erik(Richter Gedeon Zrt.), Dr.habil. Aczél Petra (Budapesti Corvinus Egyetem), Prof. Dr. Kerekes Sándor (Budapesti Corvinus Egyetem) és más neves szakemberek.

A nagysikerű CIVIL GAZDASÁG című könyv társzerzőjeként és számos híres publikáció atyjaként is közismert Bruniszerint a boldogság fő társadalmi vetülete immár nem áll a politikai gazdaságtan középpontjában, mint korábban. A mostani válságban a közgazdaságtan társadalmi természetére kell összpontosítanunk: a társadalmi tőke, a kapcsolati javak és egyéb társadalmi dimenziók elemzése kiemelt témái a boldogság tanulmányoknak. A professzor jelenlegi előadásának fókuszában a boldogság társadalmi és politikai jellemzői és ezeknek az empirikus, tudományos és történeti kérdésekhez való kapcsolata áll.

A rendezvény szabadon látogatható, a részvétel INGYENES. 
A Boldogság Közgazdaságtana konferencia programterve
 Budapest, MOM Kulturális Központ
2014. március 28.

A boldogság számos szakterület és irányzat témája, amelyet a rendezvény közgazdasági, társadalmi aspektusból kíván bemutatni, a délutáni műhelyekben és a kerekasztal-beszélgetés során az egyén oldaláról is körüljárva.

Támogatók: Budapesti Corvinus Egyetem, Érme Üzleti Hálózat, Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola

09:00 – 10:00 Regisztráció

10:00 – 10:10 Köszöntő– Dr. Szántó Zoltán oktatási rektorhelyettes (Budapesti Corvinus Egyetem), Szász Jenőelnök, Nemzetstratégiai Kutató Intézet, Baritz Sarolta Laura OP képzési vezető (KETEG, Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola)

10:10 – 10:35 Dr. Habil. Aczél Petra egyetemi docens és intézményigazgató (Budapesti Corvinus Egyetem, Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet) – Kommunikációgazdaság: a szó „megtér(ül)ése”

10:35 – 10:45 Kérdések-válaszok (Q and A)

10:45 – 11:50 Prof. Luigino Bruni (Lumsa Egyetem, Róma) – A boldogság nyomában: közgazdaságtan és erényetika

11:50 – 12:00 Q and A

12:00 – 12:15 Kávészünet

12:15 – 12:35 Dr. Petres Erika Lúcia OP filozófus (Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola) – Arisztotelész és Aquinói Szent Tamás boldogságfelfogása, mint közgazdasági kategória

12:35 – 12:40  Q and A

12:35 – 12:55 Prof. Dr. Kerekes Sándor egyetemi tanár (Budapesti Corvinus Egyetem, Környezetgazdaságtani és Technológiai Tanszék) – A boldogság esete a piacgazdasággal

12:55 – 13:00 Q and A

13:00 – 14:00 Ebéd

14:00 – 14:20 Bogsch Erik vezérigazgató (Richter Gedeon Zrt.) – Lehetséges-e keresztényi értékrend egy tőzsdei cégnél?

14:20 – 14:25 Q and A

14:25 – 14:45 Dr. Albert Fruzsina szociológius, kutató (MTA) – Miért boldogabbak az emberek az egyik országban mint a másikban?

14:45 – 14:50 Q and A

14:50 – 15:45 Kerekasztal-beszélgetés és Fórum: Merre jár a kékmadár, avagy mi teszi Önt és szakterületét boldoggá?  Dr. habil. Aczél Petra, Bogsch Erik, Prof. Luigino Bruni, Prof. Dr. Kerekes Sándor, Kiss Ulrich SJ

15:45 – 16:00 Kávészünet

16:00 – 17:30 Műhelyek:

Közgazdaságtan: Dr. Zsóka Ágnes – Dr. habil. Csutora Mária: Boldogság és fenntartható fogyasztás

Közgazdaságtan: Dr. Kocsis Tamás – Dr. Baranyi Árpád: Ökológiai lábnyom és szubjektív jóllét

Közgazdaságtan: Dr. Kollár László – Harazin Piroska: Boldogság a munkahelyen. Me/érjük?

Pszichológia: Dr. Martos Tamás – Pap Judit: Mire van szükségünk a boldogsághoz? A pozitív pszichológia lehetőségei a mai társadalomban

Teológia: Dr. Kék Emerenica – Dr. Beran Ferenc: Boldogság teológiai szemmel – egyéni és közösségi dimenziók

Média: “Hogyan tudja megélni a média 2014-ben Krisztus üzenetét?” – Kerekasztal
Képmás, Katolikus Rádió, Mária Rádió, Új Ember, Magyar Kurír 
Moderátor: Dr. Tóth Gergely, KÖVET Egyesület

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .