Press "Enter" to skip to content

Történelmi traumáink és a gyász

Loading Map....

Időpont
Date(s) - 2014.01.20
17:00 : 19:00

Helyszín
Pesti Evangélikus Egyház Gyülekezeti Nagyterme

Kategóriák


A Magyar Pax Romana és az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem közös fóruma.

A magyar kultúra történelmi traumáiról végzett kutatás eredményeiről

Az ember veszteségei, legyenek azok kisebb vagy nagyobb súlyúak, negatív érzelmeket, bánatot, gyászt stb. indítanak el a személyiség rétegeiben. Az egyéni veszteségek feldolgozására különböző kultúrák különböző módon rendezkedtek be, ahol kiemelkedő szerepet kaptak a vallások, különösen a súlyosabb veszteségek esetén. Napjainkban is hasonló a helyzet, azzal a különbséggel, hogy a lélektan fejlődésével, különböző pszichoterápiás módszerek is létrejöttek, melyek alkalmazásával a gyászmunka elősegíthető, megakadályozva az elhúzódó, vagy kóros gyász kialakulását.

De mi a helyzet egy kultúra történelmében elszenvedett traumáival, amelyek már nem egyéni, hanem kollektív szinten vannak jelen? Hogyan lehet azt feldolgozni, amikor a kultúra tagjai folyamatosan, a történelem alakulásával óriási veszteségeket élnek át?

A magyar kultúra világelső volt az öngyilkosság elkövetésében 1960 – 70 – 80-as években. Felfoghatjuk ezt a deviáns viselkedést, az 1945-öt követő időszakok kommunista hatalomátvételére adott reakciónak?  Vagy a vajdasági magyarság (főleg Szabadka és környéke) 1960-as években történő magas öngyilkossága mögött mi húzódhatott meg (akkor 66.6 száz ezrelékkel megelőzte Magyarországot)?

Bordás Sándor véleménye szerint: a magyar társadalomra vonatkozó deviáns, nem adekvát viselkedési formák a történelmi traumáink nem kellő feldolgozásából erednek, és a feszültség mindaddig fennmarad, amíg a „feladat” be nem fejeződik, helyére nem kerül.

További részletek és az eseményen készült videó ide kattintva tanulmányozhatók.

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .