Press "Enter" to skip to content

Disputa az emlékezetkultúráról

Loading Map....

Időpont
Date(s) - 2014.03.30
15:00 : 18:30

Helyszín
MűvészetMalom

Kategóriák Nincs ilyen kategória


Disputa az emlékezetkultúráról + Ámos Imre tiszteletére írt kéziratok átadása
2014. március 30. (vasárnap) 15:00 – 18:30
Szentendre, MűvészetMalom (Bogdányi út 32.)

Basics Beatrix kurátor és Romsics Ignác történész – Egy korszak történelmi traumák között avagy az emlékezés történeti és művészeti aspektusai; Horváth-Hegyi Olivér szentendrei evangélikus lelkész és Vajda János, a szentendrei zsidó hitközség vezetője – zsidó-keresztény párbeszéd az emlékezetkultúráról a holokauszt emlékév kapcsán; Az Ámos Imre és a 20. század kortárs összművészeti kiállítás irodalmi kéziratainak átadása az Ámos Imre – Anna Margit Múzeum számára.

Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága meghívja az Ámos Imre és a 20. század – kortárs összművészeti kiállítás kéziratainak átadó ünnepségére.

PROGRAM:

15:00 Horváth-Hegyi Olivér szentendrei evangélikus lelkész és Vajda János, a szentendrei zsidó hitközség vezetője
moderátor: Galambos Ádám evangélikus teológus
Téma: zsidó-keresztény párbeszéd az emlékezetkultúráról a holokauszt emlékév kapcsán

16:00 – 16:10 az Ámos Imre és a 20. század kortárs összművészeti kiállítás irodalmi kéziratainak átadása. A merített papírra készült írások szerzői: Darvasi László, Ferdinandy György, Juhász Ferenc, Kertész Imre, Krasznahorkai László, Lator László, Parti-Nagy Lajos, Petőcz András, Podmaniczky Szilárd, Takács Zsuzsa, Závada Pál

16:10 – 17:00 Az Egy korszak a történelmi traumák között című tárlat megtekintése

17:00 Basics Beatrix kurátor és Romsics Ignác történész
moderátor: Galambos Ádám evangélikus teológus
Téma: Egy korszak történelmi traumák között avagy az emlékezés történeti és művészeti aspektusai

A rendezvényre a belépés ingyenes.

 

Ámos Imre és a 20. század – kortárs összművészeti kiállítás

A kiállítás fővédnöke: Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi.

A kiállítás védnökei: Fabiny Tamás evangélikus püspök és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát.

 

A kiállításon részt vett művészek:

IRODALOM

Darvasi László, Ferdinandy György, Juhász Ferenc, Kertész Imre, Krasznahorkai László, Lator László, Parti-Nagy Lajos, Petőcz András, Podmaniczky Szilárd, Takács Zsuzsa, Závada Pál

KÉPZŐMŰVÉSZET

Aknay János, Ámos Imre, Anna Mark, Benczúr Emese, Bohus Zoltán, Böröcz András, Deim Pál, Ézsiás István, Fehér László, Haász István, Haraszty István, Hollán Sándor, Kalmár János, Konok Tamás, Kovács-Gombos Gábor, Lugossy Mária, Matzon Ákos, Megyik János, Nádler István, Pauer Gyula, Szüts Miklós, Tölg-Molnár Zoltán, Váli Dezső, Vojnich Erzsébet

ZENE

Dés László, Fassang László, Vukán György, Szent Efrém Férfikar

Kurátor: Galambos Ádám

 

A kiállítás Szentendrén a Régi Művésztelepi Galériában, Pécsett a Fő téri Galériában, Berlinben a Magyar Intézetben és Budapesten a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában volt bemutatva. A Corvina Kiadó és a Luther Kiadó jóvoltából album is készült a kiállításból.

 

KIÁLTVÁNY

1, Az élet tisztelete alapvető, mindenkit megillető és mindenkit a másik tiszteletben tartására kötelező érték.

2, Az európai etika a XX. században sérült; helyreállítása megtörténhet a zsidó-keresztény kultúrára alapozva.

3, Az emberi kreáció magában hordja az egymásért, az emberért és a természetért való felelősségvállalást. A visszaélésektől elzárkózik, az igazságnak ad helyet.

4, Az emberi kultúra felelőssége, hogy elutasítson mindenféle bántalmazást; az erőszakot elítéli, és békességre törekszik.

5, Az individuum nem önmagában áll; szem előtt tartja a közösséget és annak értékeit, és ezek tudatában, a jót keresve dönt.

6, A faji, nemi, származási vagy bármilyen egyéb megkülönböztetéssel szemben az egyenlőség, az egyetemes emberi értékek mellett áll ki.

7, Az egyéni, társadalmi, politikai érdekeken felül áll egy egyetemes norma, amely ezeket meghatározza. Ez a másik ember elfogadásán, az élet tiszteletén alapul.

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .