Press "Enter" to skip to content

„Édes Erdély itt vagyunk!”

Loading Map....

Időpont
Date(s) - 2016.11.21
17:00 : 19:00

Helyszín
Pesti Evangélikus Egyház Gyülekezeti Nagyterme

Kategóriák


MEGHÍVÓ

Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Egyesület, a Magyar Pax Romana és az Egyház és Társadalom c. online folyóirat

Lehet-e? Fórumára

Időpont: 2016. november 21. hétfő, 17:00 óra
Helyszín: Pesti Evangélikus Egyház Deák téri Gyülekezet Nagytermében (Bp. Deák tér 4.)

„Édes Erdély itt vagyunk!”

Az így kezdődő dalt Észak-Erdély visszacsatolásakor játszotta a rádió. Ám a hírt, hogy „itt vagyunk” előtte is, és az után is sokszor és sokféleképpen „énekeltük el”. Markó Béla írótól, az RMDSZ korábbi elnökétől azt kérdeztük: hogyan látja az 1989 utáni magyar- magyar kapcsolatok alakulását, és mi a véleménye Magyarország mostani nemzet- és szomszédság politikájáról? Miként élik meg az erdélyi magyarok az elmúlt évek változásait? Beszélhetünk e a korábbiaknál intenzívebb politikai és gazdasági jelenlétünkről Erdélyben?

Előadásához meghívtunk két beszélgetőtársat is. Bárdi Nándor kisebbségkutató történészt, és Prőhle Gergelyt, a Külügyminisztérium korábbi helyettes államtitkárát, az Evangélikus Egyház országos felügyelőjét.

A csatolt esszének látszólag semmi köze a témánkhoz, ám nem árt tudni, hogy Erdélyről beszélünk, vagy az azzal kapcsolatos ottani és itthoni Erdély – ideákról, egy valóságos vagy virtuális világról? Ezért ajánljuk szíves figyelmükbe Markó Béla: Erdélyi Pikareszk /avagy a Tamási- modell/ címen megjelent írását.

Előadó: Markó Béla
Vita-partnerek: Bárdi Nándor és Prőhle Gergely
Moderátor: Kőszegi Ábel

A Fórum hanganyaga: Meghallgatás/Letöltés

A fórumon felvett videó:

One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .