Press "Enter" to skip to content

Értelmiségi szerepzavar

Loading Map....

Időpont
Date(s) - 2019.05.20
17:00 : 19:00

Helyszín
Az Evangélikus Egyház Pesti Gyülekezeti Nagyterme

Kategóriák


Petőfi a XIX. század költőinek szánta azt a feladatot, hogy – a lángoszlop- ideológiát követve – ők vezessék a népet a Kánaán felé. Nyugodtan írhatott volna értelmiségieket is. Ez a nemzeti romantika szabta küldetéstudat a reformkor óta határozza meg gondolkodóink verbális mentalitását. Azután hol az ideológia változott, hol a követésére önjelölt váteszek, de minden kudarc ellenére megmaradt a hit, hogy az értelmiségnek kell, kellene vezetnie a világot egy szebb jövő felé.

Ez a gondolkodásmód már születésekor sem volt ideálisnak tekinthető értelmiségi magatartás. Ráadásul időközben sokféle „lángoszlop” követését tekintették egyedül üdvözítőnek.  Az értelmiség „polbeatizálódott”, és a másik táborban lévőknél is nagyobb ellenszenvvel tekintett a szekértáboron kívüliekre.

Sokféle személyiség és csoport vindikálja magának a jogot, hogy részt vegyen a politikában, hogy a társadalom kövesse tanácsit, hogy maga vagy elvei celeb szerepet tölthessenek be. Nem csoda, hogy a politika- ellenesség mellett rohamosan nő az értelmiségi magatartás elleni hangulat.

Egyáltalán: ki tekinthető ma értelmiséginek? Ha valaki az, akkor mit jelenthet ma ez a szerepkör? Mi az oka, hogy ez a fejlett kritikai érzékkel rendelkező réteg ennyire csekély önkritikával rendelkezik?

Fórumunkon ezekre a kérdésekre keresünk választ.

Vendégeink:

Moderátor: Kőszegi Ábel

Előzetes olvasmányként Markó Béla cikkét ajánljuk, és Spiró György: Diavolina c. könyvét.

A Fórum hanganyaga:

Meghallgatás/Letöltés

A Fórumon rögzített videó:

Index:

 

 

 

2 hozzászólás

  1. Ferenc Vicsek Ferenc Vicsek 2019.05.18

    Ha készül hangfelvétel, a Civil Rádió szívesen leadja a beszélgetést. Készül?

    • Mikus Vilmos Mikus Vilmos 2019.05.18

      Igen, készül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .