Press "Enter" to skip to content

Ki felel a kisebbségekért és Európa nyugalmáért?

Loading Map....

Időpont
Date(s) - 2017.10.16
17:00 : 19:00

Helyszín
Evangélikus Egyház Pesti Gyülekezeti Nagyterme

Kategóriák


Bárdi Nándor
Bárdi Nándor

Bárdi Nándor, az MTA TK Kisebbségkutató Intézete főmunkatársának előadása

Amikor ezt a meghívót írom Barcelonában éppen Katalónia kiválásáról döntenek, a Velencei Bizottság pedig az ukrán nyelvrendelettel kapcsolatban készül az EU álláspontját megfogalmazni. A migráns- válság miatt amúgy is nyugtalan európai közvélemény újabb próbatételek elé néz, mert a parázs más helyeken is izzik. Egyre nehezebb okos kisebbség- politikát folytatni, mert az EU ezzel kapcsolatos elvei – például a pozitív diszkriminációról szóló – nagyon logikusak és jószándékúak, de a gyakorlat kevés helyen képes követni a nemes eszméket.Valójában nem csak az a kérdés, hogy ki felel a kisebbségekért, hanem, hogy kik- és mennyiben felelősek Európa belső biztonságáért és békés együttműködéséért?

Arra kértük előadónkat, hogy adjon vázlatos körképet a konfliktusok mozgatórugóiról, és segítsen nekünk eligazodni az egyre bonyolultabbá váló kisebbségpolitikai elvek és lehetőségek között.

Söpörjünk mindenek előtt a saját portánk előtt! Ennek jegyében kérjük olvassák el Bárdi Nándor egyik tanulmányát, amely Álságos állítások a magyar etnopolitikában címen jelent meg. Érdemes elolvasni, mert előadónk hétfőn ismertnek tekinti az abban foglaltakat, és csak rövid bevezetőt tart, hogy minél több hallgatói kérdésre tudjon válaszolni.

Haraszti Dóra, EPMSZ-E titkára

A Fórumon bemutatott prezentáció ide kattintva letölthető és tanulmányozható.

A Fórumon rögzített videó:

A fórum hanganyaga:

Meghallgatás/Letöltés

Néhány kép:

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .