Press "Enter" to skip to content

Lehet-e? fórum: A Pál Feri-jelenség

Loading Map....

Időpont
Date(s) - 2014.02.17
17:00 : 19:00

Helyszín
Pesti Evangélikus Egyház Gyülekezeti Nagyterme

Kategóriák


A Magyar Pax Romana és az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem közös fóruma. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Csepeli György, Mesterházy Balázs és Török Péter részvételével. Moderátor Kamarás István.

2014. február 17-én 17-19 óra között a Pesti Evangélikus Egyház Gyülekezeti Nagytermében (Bp. V. Deák Ferenc tér 4. I. em.)

Pál Ferenc eléggé ellentmondásos figura. Egyrészt rajonganak érte, ezer ember jár el hetente a hittanóraszerű „kedd esti alkalmaira”, másrészt vannak, akik kígyót-békát kiabálnak rá és legszívesebben azonnal mágjára küldenék. Eredetileg élvonalbeli atléta volt, de felhagyott a sportkarrierrel és katolikus pap lett. Hatodéves diakónus kispapként kirúgták ugyan a papnevelő intézetből, mégis pap lett, méghozzá igazi sztár-pap, ennek pozitív és negatív járulékaival. Prima Primissima közönségdíjas, keresett konferencia-előadó, könyvei bestsellerek rákerült a wikire, és ott áll katolikus közéletünk nagyjai között, másfelől megmaradt lehetetlen alaknak, botrányhősnek és lázadó fenegyereknek. Showman és lelki ember. Szólt már róla gyalázkodó blog, mégis rengetegen hallgatják online is letölthető előadásait. Kétségkívül pszichologizál is, többek jobban kötődik pszichológusokhoz (pl. Carl R. Rogers, Verena Kast, Virginia Satir, C. G. Jung stb.), mint teológusokhoz. Az azonban kétségtelen, hogy „piaci rést” talált! Valamit, ami eddig nem volt, s amire óriási az igény. A lélektanban pedig éppen nem mondható műkedvelőnek: a SOTE posztgraduális képzésén mind a „Lelkigondozói”, mind pedig „Mentálhigiénés és szervezetfejlesztő” szakon diplomát szerzett (ez utóbbin pedig évek óta tanít is!). Nehéz volna eltagadni a „karizmáját”: ért ahhoz, hogy „megszólítsa a kereső embereket”. „Titkáról” beszélget szociológus kutatója, a neves szociálpszichológus és az ifjúsági pasztoráció másik felekezetbeli jelese, Mesterházy Balázs evangélikus lelkész.

További részletek és az eseményen készült videó ide kattintva tanulmányozhatók.

2 hozzászólás

  1. Szabó Balázs Szabó Balázs 2014.02.17

    MÁGLYÁRA helyesen, nem pedig “mágjára”.

    • horányi özséb horányi özséb 2014.03.05

      Nagy szégyen ez nekünk, akik bábáskodnak a szövegek felett, és csak elnézést lehet kérni minden olvasótól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .