Press "Enter" to skip to content

Lehet-e? Fórum: A víz mint a környezetgazdálkodás egyik kiindulópontja

Loading Map....

Időpont
Date(s) - 2014.05.19
17:00 : 19:00

Helyszín
Pesti Evangélikus Egyház Gyülekezeti Nagyterme

Kategóriák Nincs ilyen kategória


Az Egyház és Társadalom Lehet-e? Fóruma a tavaszi félév utolsó három alkalmát egyetlen kérdéskörnek szenteli: a víznek.

A vízből nem csak sokkal jobban, gazdagabban is élhetnék – állítják sokan, viszont ennek érdekében alig teszünk valamit. Jelentős társadalomtörténeti előzményei mellett, illetőleg a folyamatos köz- és pártpolitikai viták közepette a kérdéskör három nemzetgazdasági szempontból racionális vonatkozását szeretnénk vizsgálni: vizeink mint természeti erőforrással kapcsolatos kérdéseit, mezőgazdasági hasznosításának lehetőségeit, és vizeink  környezetvédelmi jelentőségét. E három kérdéskört, természetesen, nehéz egymástól elválasztani, hiszen a folyami vizet mint energiahordozót, csak a környezetgazdálkodás egyik elemeként lehet tárgyalni. Ugyanaz a helyzet, a vízzel, mint a mezőgazdaság fejlődésének kulcsával. Az ártéri mezőgazdálkodás szorosan összefügg a folyami vízgazdálkodással, nem is beszélve a vízelvezetés-tározás összefüggéseiről, és vizeink éghajlati hatásaitól.

2014. május 19.  A víz mint a környezetgazdálkodás egyik kiindulópontja

Manapság is még a vízzel (így a Dunával kapcsolatban is) kizárólag környezetvédelmi szempontok érvényesülnek. Célszerű volna áttérnünk a környezetgazdálkodás megfontolásaira. Ezeknek nem kell ellentétben lenniük a környezetvédelemmel, de hasznos volna az itt felmerülő problémákat átfogóbban szemlélni rá tekinteni az itt felmerülő problémákra. Például a várható éghajlatváltozásból adódóakra: vízben gazdag országból vízben szegény országgá válunk; a vízhozam éves eloszlásából következően a már most is érvényesülő egyszerre árvíz és aszály jelenség tovább fokozódik, és így tovább.

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .