Press "Enter" to skip to content

Lehet-e? Fórum: A víz mint a mezőgazdasági fejlődés kulcseleme

Loading Map....

Időpont
Date(s) - 2014.04.14
17:00 : 19:00

Helyszín
Pesti Evangélikus Egyház (bejárat az udvarról)

Kategóriák Nincs ilyen kategória


Az Egyház és Társadalom Lehet-e? Fóruma  a tavaszi félév utolsó három alkalmát egyetlen kérdéskörnek szenteli: vizeinknek.

A vízből nem csak sokkal jobban, gazdagabban is élhetnék – állítják sokan, viszont ennek érdekében alig teszünk valamit. Jelentős társadalomtörténeti előzményei mellett, illetőleg a folyamatos köz- és pártpolitikai viták közepette a kérdéskör három nemzetgazdasági szempontból racionális vonatkozását szeretnénk vizsgálni: vizeink mint természeti erőforrással kapcsolatos kérdéseit, mezőgazdasági hasznosításának lehetőségeit, és vizeink környezetvédelmi jelentőségét. E három kérdéskört, természetesen, nehéz egymástól elválasztani, hiszen a folyami vizet mint energiahordozót, csak a környezetgazdálkodás egyik elemeként lehet tárgyalni. Ugyanaz a helyzet, a vízzel, mint a mezőgazdasági fejlődésünk kulcsával. Az ártéri mezőgazdálkodás szorosan összefügg a folyami vízgazdálkodással, nem is beszélve a vízelvezetés-tározás összefüggéseiről, és vizeink éghajlati hatásaitól.

 

 2014. április 14. A víz mint a mezőgazdasági fejlődés kulcseleme (hanganyag, videó)

A mai magyar mezőgazdaság termelékenysége minden összehasonlításban roppant alacsony. Két okot szokás felsorolni: a stabil agrárpolitikai környezet és az agrárstratégia hiányát, illetőleg a magyar mezőgazdaságba az alkalmazott technológiákon keresztül és egyéb módon bevitt tudás korszerűtlenségét. Mindehhez kapcsolódik az öntözési lehetőségeink szinte teljes kihasználatlansága. Manapság már a korábban jól működő öntözőrendszerek is javarészt működésképtelenek (részben az elmaradt karbantartások és a fejlesztések miatt). Kihasználatlan például a jelentős termálvíz kincs is. Ha ehhez hozzá vesszük a már említett éghajlatváltozások hatását, alighanem nyilvánvaló, hogy egészen új alapokra kell helyezni a problémák megoldását.

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .