Press "Enter" to skip to content

Lehet-e a Magyarországon ma domináns szegregált oktatással sikert elérni?

Loading Map....

Időpont
Date(s) - 2017.02.20
17:00 : 19:00

Helyszín
Evangélikus Egyház Pesti Gyülekezeti Nagyterme

Kategóriák


MEGHÍVÓ

Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Egyesület, a Magyar Pax Romana és az Egyház és Társadalom c. online folyóirat Lehet-e? Fórumára

A magyar közoktatás helyzete sajnos vitán felül igen rossz, amit drámaian mutat a legújabb PISA felmérés. A közoktatás színvonalának javításáról gondolkozó, annak érdekében cselekedni törekvő emberek és szervezetek között vita van arról, hogy a ma Magyarországon tapasztalható erősen szegregált oktatás vajon összefügg-e ezzel a helyzettel. Jó megoldás-e, ha a tehetségesebbnek ítélt diákokkal külön foglalkozunk? De ennél jóval általánosabb és nagyobb horderejű kérdés, hogy a magyar társadalom egészére milyen következményekkel jár ez a gyakorlat, mennyire járul hozzá a társadalmi egyenlőtlenségek rögzüléséhez, sőt növekedéséhez. Különösen élesen vetődik fel ez a kérdés a cigány kisebbséggel kapcsolatban. Azt a kérdést járjuk körül tehát, hogy milyen következményekkel jár ez a gyakorlat, lehet-e a hátrányos helyzetű tanulók szegregált oktatásával felzárkóztatást elérni, és lehet-e ezeket a nehézségeket érdemben enyhíteni az által, hogy megteremtjük az integrált oktatás lehetőségeit és gyakorlatát.

  • A témát bemutatjaNahalka István oktatáskutató, nyugalmazott egyetemi tanár, ELTE PTK
  • Ko-referensKocsis Fülöp görögkeleti érsek-metropolita és Ádám Éva esélyegyenlőség kutató, ELTE TáTK
  • ModerátorSíklaki István egyetemi magántanár, Budapesti Corvinus Egyetem

A Fórum hanganyaga: Meghallgatás/Letöltés

A Fórumon felvett videó:

Index:

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .