Press "Enter" to skip to content

Lehet-e sikerrel küzdeni a korrupció ellen, avagy…

Loading Map....

Időpont
Date(s) - 2018.01.22
17:00 : 19:00

Helyszín
Pesti Evangélikus Egyház Deák téri Gyülekezet l. emeleti kisterme

Kategóriák


 “nehéz feltörölni a kiömlő vizet, ha az a csapból szakadatlanul folyik.” 

Általánosan elterjedt nézet, hogy a korrupció elleni küzdelem szélmalomharc. Talán azért is, mert hagyományosan a büntető típusú megoldásokat erőltetik: ugyanabból még többet. Ellenőrizzünk még szigorúbban, fokozzuk a szankciók mértékét. Holott vannak olyan problémák, amelyek csak akkor orvosolhatóak, ha kilépünk a terápia hagyományos keretei közül.

E felismerés jegyében vált fontossá az OECD országokban és az EU-ban az integritás szemlélet, mint a korrupció elleni küzdelem más fajta megközelítése. Ezt mutatja be Pallai Katalin, a téma kiváló szakembere, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem integritás tanácsadó képzésének kidolgozója. Ő idézi a​ fenti holland közmondást is a meghívónkhoz csatolt bevezető tanulmányában.

Síklaki István
Síklaki István

Pallai Katalin
Pallai Katalin

Kőszegi Ábel
Kőszegi Ábel

Korreferens: Síklaki István szociálpszichológus, aki a becsületes emberek csalási kísértésének lélektani okairól, és a korlátozott etikussággal kapcsolatban fűz megjegyzéseket az előadáshoz

Fórumunk moderátora: Kőszegi Ábel

[box]Külön is invitáljuk Fórumunkra régebbi tagjainkat, akik még emlékeznek a Magyar Pax Romana évekkel ezelőtt rendezett korrupció- kezelési vita- sorozatára, melynek anyagát ide kattintva olvashatják el.[/box]

​Pallai Katalin, Bevezető gondolatok a közigazgatási integritás és integritásmenedzsment témájához című tanulmánya ide kattintva olvasható.

A fórumon rögzített videó:

A fórum hanganyaga:

Meghallgatás/Letöltés

Néhány kép a fórumról:

One Comment

 1. dr. Rigó Mihály dr. Rigó Mihály 2018.07.11

  1.
  Véleményem szerint a korrupció alapvető fogalom, mivel ez a kapitalizmus lényege. Nélküle nincs kapitalizmus, akkor is, ha a korrupció más rendszerekben is megjelent.
  A kapitalizmusban a pénz az isten, mellyel BÁRMI és BÁRKI áruvá válik és így MEGVEHETŐ.
  Csak figyelni kell az ún. globális felmelegedés miatti vitát. Ha 100 tudós, egyetemi tanár állít valamit, akkor azonnal megszólal a másik 100 tudós, egyetemi tanár, akik az előbbinek a szöges ellentétére teszik le a nagyesküt. A megbízásokért, a publikálási lehetőségekért, a kitüntetésekért és főleg a pénzért folyó harc meghatározza az előbbi urak véleményét.
  Korrupció mindenütt van, még nem tudott senki egy országot sem megnevezni, ahol ne lenne.
  A korrupció ellen mindig “harcoltak”, de ennek mindig nulla volt az eredménye. Ez lesz a sorsa az előadás témájának is, ezért parasztvakítás ezt egy új és sikeres fegyvernek bemutatni.
  Hazugság az, hogy csak nálunk van, miközben pl. az USA-ban jóval nagyobb zsák pénzt jelent a 10%. mint itthon.
  Nyíltan kimondják: eladó az egész világ! Mégsem hisszük el.

  2.
  Az egészséges lelkület, romlatlanság, feddhetelenség, erényesség, tisztaság – kellene, mint elhangzott. Viccelni tetszenek?
  Az egészséges lelkület a vallások területe. A vallásokat a “kultúrnépek” jégre tették.
  Vicces az, hogy akik ezt megtették, ugyanazok helyette megint be akarnak hozni egy új, egy helyettesítő vallást. Persze ez sem az első ilyen igyekezet, mely az előzőket követve el fog bukni.

  3.
  A 4-es metró pénzéből büntetlenül le lehetett nyúlni 170 milliárd Ft-ot a Demszky-érának.
  A bankhatalom tönkretette, kifosztotta a magyar társadalom jelentős részét az ún. svájci frankos csalásával, melyben minden volt csak svájci frank nem. Csalás!
  Nincs szó a Gyurcsány-félék tollasodásáról, mintha senkit sem érdekelne az, hogy kik voltak ebben a segítői. Érdekes lenne egy tankönyvet írni abból, hogy miként csinálta. Hátha mások is megtollasodhatnának.
  100-150 éve a magyar társadalom előtt hasonló példák tömege áll, melyekből látható: vannak a törvényeken felettiek, akik a kettős mérce igazi bajnokai, akik bármit megtehetnek. A kiskapukat beépítő törvények és az ezeket véletlenül mindig megtalálók siserehada.
  Ráadásul ezek ma még mindig az észosztók, a mindent mindenkinél jobban tudók.
  Ez mintha nem annyira szolgálná a tisztaságot, az egészséges lelkületet.

  4.
  Az előadó megfutotta a szokásos köröket.
  4/1.
  A rossz példa, a bugyuta alany itt sem lehetett csak a magyar, akinél bárki jobb. Az új-zélandi helyett bőven találhatott volna ceglédit, nagykőrösit, de nem!
  4/2.
  A műszer beszerzési példa kiválóan mutatta az EU baromságait. A műszer beszerzési pályázat az EU állatorvosi lova! Ez egy rendszerhibájuk. De ezt így is kellett volna végre átbeszélni és nem megint nagyon kínos csűrés-csavarással kimosni a pelenkájukat. Ez a cocilizmusban megismert duma volt: a cél jó, csak a megvalósítás siklik ki. Ezért lesz az “eredmény” “szuboptimális”.
  De nem: az EU a szent tehén kell legen, a hiba a magyarban van megint.
  4/3.
  Ezeken túl kellő gyakorisággal előjött a demokratikus is, és a kihívás is, tehát rém tudományosra sikeredett.
  4/4.
  A világ korrupciójáért a magyar kormány elnyomása a felelős, ja meg a fékek-ellensúlyok típusú duma.

  Sajnálom, hogy ilyen tévtanok a magyar egyetemen taníthatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .