Press "Enter" to skip to content

Lehet-e szabad akarat?

Loading Map....

Időpont
Date(s) - 2017.06.19
17:00 : 19:00

Helyszín
Evangélikus Egyház Pesti Gyülekezeti Nagyterme

Kategóriák


MEGHÍVÓ

Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Egyesület, a Magyar Pax Romana és az Egyház és Társadalom c. online folyóirat Lehet-e? Fórumára

Az akarat szabadságának kérdése átszövi az európai kultúrát, a filozófiától a valláson át az egyházig és a jogig. Az utóbbi egy-két évszázadban sokat foglalkoztatta a téma a pszichológusokat is, a legutóbbi időben pedig az egyértelműen természettudománynak tekintett idegtudomány és neurobiológia egyik forró témájává vált. A szabad akarat hívei a deterministákkal folytattak és folytatnak vitát, s ebben a vitában az idegtudomány az utóbbi 2-3 évtizedben olyan új eredményeket produkált, amelyeket sokan hajlanak a deterministák álláspontja melletti bizonyítékként tekinteni. Társadalmi szempontból is élesedik a vita, például olyan precedens nyomán, hogy Amerikában mentettek fel súlyos bűncselekmény, gyilkosság alól elkövetőt azon az alapon, hogy valamilyen agyi sajátosság determinálta a cselekedetét, így nem vonható felelősségre. Tehát morális felelősség vagy biológiai determinizmus. Ez itt a kérdés.

Előadó: Síklaki István szociálpszichológus
Korreferens : Schmal Dániel filozófus
Moderátor: Kőszegi Ábel​

Olvasmányként egy rövid részlet​ Daniel Wegner tanulmányából az alábbi linkre kattintva olvasható:
Daniel Wegner szabad akaratrol es determinizmusrol
A fórumon felvett videó:

A fórum hanganyaga:

Meghallgatás/Letöltés
Néhány kép a fórumról:

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .