Press "Enter" to skip to content

Létezik–e derűs közgazdaságtudomány?

Loading Map....

Időpont
Date(s) - 2017.11.27
17:00 : 19:00

Helyszín
Pesti Evangélikus Egyház Deák téri Gyülekezet l. emeleti kisterme

Kategóriák


Vendégünk: Csaba László közgazdász
Moderátor: Demeter Márton egyetemi docens

Demeter Márton
Demeter Márton

Az elmúlt évtizedek közgazdaságtanára, a makrogazdaság szemléletére mindig is az volt a jellemző, hogy önmagából igyekezett a továbblépésre kiindulópontokat találni. S így aztán többnyire meg is maradt a (gazdasági) érdekek egyre cizelláltabb bemutatásának optimalizálásra használható keretében. Ha közgazdászi elkötelezettség nélkül, mintegy kívülről nézünk ezekre az intellektuális erőfeszítésekre, azt láthatjuk, mintha a közgazdaság valami eleve szomorú dolog volna. De közben kiderült, hogy lehetséges más kiindulópontokat is találni. Például értékalapút, köztük egyenesen keresztény mentalitású szemléleteket is. Ma már a keresztény alapokon nyugvó közgazdasági megfontolásoknak jelentős irodalma is van. Ezt, a keresztény értékek mentén kifejthető közgazdaságtant támogatják azok a pápai megnyilatkozások is, amit összefoglalóan Az egyház társadalmi tanításaként tartunk nyilván.

Csaba László
Csaba László

Prof. Dr. Csaba László közgazdász, a Central European University és a Corvinus Egyetem tanára, a Magyar Tudományos Akadémia, a Science Europe illetve az Academia Europaea/London tagja. Kutatási területe az összehasonlító gazdaságtan, a világgazdaság és a gazdaságelmélet/módszertan.

​A Közgazdaság és értékrend c. tanulmányt előadónk bocsátotta rendelkezésünkre, ide kattintva olvasható.

A fórumon rögzített videó:

 

A fórum hanganyaga:

Meghallgatás/Letöltés

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .