Press "Enter" to skip to content

Mit kezdhetünk ma Bibó István szellemi örökségével?

Loading Map....

Időpont
Date(s) - 2016.10.17
17:00

Helyszín
Pesti Evangélikus Egyház Gyülekezeti Nagyterme

Kategóriák


MEGHÍVÓ

Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Egyesület, a Magyar Pax Romana és az Egyház és Társadalom c. online folyóirat

Lehet-e? Fórumára

Időpont: 2016. október 17. hétfő, 17 óra

Helyszín: Pesti Evangélikus Egyház Deák téri Gyülekezet l. emeleti kistermében (Bp. Deák tér 4.)

Vendégeink: Gombár Csaba, Kende Péter és Rainer M. János

Akik ismerik a Fórumot alapító két szervezet előéletét, azok számára valószínűleg  természetes, hogy mi Bibóval tisztelgünk 1956 emléke előtt. Ezt úgy képzeltük el, hogy előadónktól és beszélgetőpartnereitől Bibó István szellemi örökségének mai sorsáról és mai használhatóságáról kérünk véleményt, s ehhez kiindulásként a hallgatóságnak Bibó István 1956-57-ben született két írásából ajánlunk néhány gondolatmenetet, melyek ide kattintva olvashatók. Az első négy egy 56 október 27-31 között írt fogalmazványból származik, amely 56-ban végül kéziratban maradt; témája a forradalomban megtestesült politikai evidenciák leszögezése. A következő hat idézet az 1957 február-márciusában írt és a bécsi Die Pressé-ben ugyanezen év szeptemberében németül megjelent Emlékirat: Magyarország helyzete és a világhelyzet című tanulmányból való, amely a forradalom történelmi és politikai jelentőségét foglalja össze. Mindkét írás teljes szövege az interneten hozzáférhető, a pontos lelőhelyet minden idézet végén megadjuk. Az idézetekben lévő kiemelések közül az aláhúzottak Bibó Istvántól valók, a többit a jelen meghívó számára ifj. Bibó István tartotta fontosnak kiemelni.

Ma, a biztos válaszok idején talán tiszteletlenül hat a címben feltett kérdés. Igaz: e gazdag örökségnek csupán egyetlen aspektusát igyekszünk alaposabban vizsgálni: Bibó István magyar társadalom-ideáinak gyökereit és illúzióinak sorsát. Valószínűsíthető, hogy a címben feltett kérdésre Gombár Csaba válasza sem lesz túl lelkesítő. Ám szó sincs arról, hogy virágokat akarnánk tépdesni a Bibó- illúziók szobráról. Megtette azt az azóta eltelt idő.  Ám a szellemi teljesítmények próbája – még az utópiáké sem  – az idő, sokkal inkább az időszerűségük. Rainer M János egy nemrégiben Egerben elhangzott előadásban világosan utalt arra, hogy 1956-ban mennyien hittek abban, hogy a szocializmus javítható. Kende Péter pedig valószínűleg reméli – ha tán  már nem is hiszi – Bibó István igazát. A moderátor, Kőszegi Ábel pedig bízik abban, hogy az előadások és a vita színvonala messze meghaladja majd az invitáció közhelyeit.

A vitát most nem tudjuk online közvetíteni, de annak felvétele néhány nappal később elérhető lesz a www.egyhazestarsadalom.hu-n.

Moderátor: Kőszegi Ábel

A Fórum hanganyaga: Meghallgatás/Letöltés

A fórumon rögzített videó:

One Comment

  1. Tisztelem a Szabadegyetemet, hogy a mai magyar körülmenyek dacara is vitat rendez a legnagyobb magyar liberalis gondolkozorol. Erdekesnek tartom, hogy 1956-ban Bibo a harmadik ut hive volt, mi valoban liberalis elkepzesnek megfelelt volna
    De felek, hogy Kende Peter pesszimisztikus erteklese felel meg a mai helyzetnek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .