Press "Enter" to skip to content

„Nézd, értünk szép ez a város, és nékünk csillog a fény”

Map Unavailable

Időpont
Date(s) - 2019.10.30
17:00 : 19:00

Helyszín
Evangélikus Országos Múzeum konferenciaterme (pince)

Kategóriák


Az „Állami áruház” c. filmből idézett híres dalt (1:05:25) Gábor Miklós és Petress Zsuzsa énekli a Gellért hegyen. Ma is erről dalolhatnának, hiszen mindenki azt hirdeti, hogy a főváros értünk, mindannyiunkért épül és szépül. Természetesen a közérdeket igen sok szereplő interpretálja: a Kormány, Budapest Főváros Önkormányzata, a befektetők, az idegenforgalmi-, sport és turisztikai tervek, az autóforgalom és a tömegközlekedés, valamint a régió fejlesztéséről készült távlati tervek. Mai fórumunk ebbe a sokszereplős érdekérvényesítésbe ígér bepillantást vendégeink és a témában felkért szakértők segítségével.

Előadók:

 • Buza Péter művelődéstörténész, a Budapest folyóirat főszerkesztője
 • Schneller Domonkos a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára

Felkért hozzászólók:

Moderátor: Kőszegi Ábel

A Fórum hanganyaga:

Meghallgatás/Letöltés

A Fórumon rögzített videó:

Na, és ha valaki Ráday Mihály felhívására be szeretne lépni a Budapesti Városvédő Egyesületbe, csak kattintson ide a továbbiakért!

Tihanyi Károly fényképei:

3 hozzászólás

 1. Jeszenszky Géza Jeszenszky Géza 2019.10.16

  A polgármester-váltás lehetőséget kínál régi és sürgős változásokra. Komoly beruházást csak a kormány tud lehetővé tenni – vagy, még inkább, az EU. A város és ne a kormány döntsön és pályázzon.
  A kívánatos fejlesztés finanszírozását megkönnyíti, ha néhány fölösleges, pazarló beruházás elmarad. Ilyenek: a Kvassay-zsilipnél tervezett stadion, a Soroksári-Dunában tervezett evezős-pálya, és a Városligetbe tervezett múzeumok elhagyása. (Maradjon a Várban a Nemzeti Galéria és Széchényi Könyvtár.
  A fentiekre szánt pénzekből megvalósítható sok az új polgármester kölekedésfejlesztő terveiből, amelyek a metrók meghosszabítására, HÉV-vel, ill. a vasútta történő kombinálására vonatkoznak.
  Saját – új – javaslataim:
  1. A fogas meghosszabbítása a Normafáig. (De fölösleges kivezetni a Széll Kálmán-térre.) Ezzel egyidejűleg radikálisan korlátozandó a hegyre vezető autóforgalom, a behajtás a nem fentlakóknak fizetős legyen az Istenhegyi-út – Nógrádi-u. torkolatától.
  2. A Szilágyi E. fasorban a János-kórház- Széll K. tér között kéregalagútban menjen az autóforgalom.
  (Hosszabb távon ez az alagút mélyvezetésban (a Csalogány-u. vonalában menjen a Nyugati pu.-ig, kiváltva a Déli -és a Nyugati pu összekötésének őrült, teljesen fölösleges tervét. Ebbe az alagútba csatlakozzon az Alkotás u-felől a Vérmező szélén haladó kéreg-alagút a Széll K. tér alatt.)
  3. A Nyugati pu. rekonstrukciója keretében az Esztergom, ill. Vác felől érkező vonatok végállomása az Újpest-Városkapu legyen, onnan a 3-as metró gyorsabban szállítja az utasokat a belterület felé. Így a Nyugati zsúfoltsága csökken, a kikvezető vágányok helyén mehetne a 2.-ben javasolt kéregalagút, ami az M3-hoz csatlakozna.
  4. A Thököly-úton a Keletitől a Bosnyák-térig kéreg alatt haladjon a meghosszabbított 4-es metró.

 2. Lohinai György Lohinai György 2019.10.18

  A Jeszenszky Géza Úr hozzászólásához: Az összes sportpálya leállítás jó, a Városliget valós zöldjének biztosítása jó. A múzeumok max a Nyugati.pu mögé .A Keleti-Bosnyák tér földalatti fontos , a fogas a Normafáig jó, a behajtási övezet határa a Svábhegy fogas régi végállomás legyen, (a Nógrádi utca nem határpont, valamelyik szentnek magafelé hajlik a keze?) légszennyezési pufferzonát hagyva a hegytetőnek, azt kell védeni,a Szt János kh-Széll Kálmán tér felé a mai villamos elégséges.
  Semmi autó forgalamat sehova se vezessünk a földa alá, mert azzal az autózóknak kedvezünk, a tervek olyanok nagyszabásuak mint egy vakondkifutópálya., ( a periferiából beautózó nagyurak álmodozásai, valamely szentnek ismét hajlik, csak a másik keze). Csak a tömegközlekedést fejlesszük, így legfontosabb a pályaudvarok s repülőtér összeköttetése. Ennyi pénz és év nincsen.

 3. Erdei Manó Erdei Manó 2019.11.04

  Azért még mindig a 77 éves Ráday Mihály véleménye a legelőremutatóbb, leggyakorlatiasabb 1:20:12-től…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .