Press "Enter" to skip to content

Korábbi események

A Zsinati Klub előzménye a Várszegi Asztrik püspökkari titkársági tevékenységét támogató Zsinati Kör, mely 1990-től a meginduló és a tervezett egyházmegyei szinódusok szakmai segítésére, a magyar katolikus egyház szigetvilágában a révkalauz szerepére, a katolikus-katolikus párbeszéd ösztönzésére és a  közéletbe belepottyanó katolikusok kompetenciájának és felelősségérzetének erősítésére vállalkozott.

Az 1994-ben jött létre a Zsinati Klub előbb önálló egyesületként, majd a Magyar Pax Romana klubjaként, két éve a katolikus és protestáns tetsvérszervezet közös vállalkozasaként működött. Clkitűzései között volt ‒ az előbbieken kívül ‒, hogy fórum és műhely legyen, a tájékozódás, a felelősségvállalás és a barátkozás hiteles helye, ahol mindig az Ő nevében jövünk össze. Kerekasztal-beszélgetései keretében rendre eszmét cseréltek különböző felekezetek, vallások, világnézetek és politikai nézetek képviselői. Megfordult körünkben Beer Miklós, Beke Kata, Bíró lászló, Bitó László, Endreffy Zoltán, Harrach Péter, Heller Ágnes, Hoffmann Rózsa, Horányi Özséb, Jelenits István, Kunszt György, Lőcsei Pál, Mécs Imre, Nemeshegyi Péter, Somfai Béla, Steinbach József, Szabó Iván, Várszegi Asztrik, Visky András, Zsolnai József és mások.

Még 2011-ben kérdeztük meg a Párbeszéd Házában és folytattuk a Budapesti Corvinus Egyetemen: vajon a hírbe hozott filozófusoknak meg van-e az esélyük arra, hogy tisztázzák magukat? Nyilván nem büntetőjogi értelemben, hiszen arra ott vannak a bíróságok. Egészen más értelemben: morálisan a társadalmi nyilvánosságban. Nagyon gyorsan kiderült, hogy olyan indulatokat gerjesztett már a feltételezés is, hogy pályázati közpénzek nem lettek megfelelő módon elszámolva, hogy igen rövid idő alatt azok is pellengérre kerültek, akik megkérdezték: rendben van-e minden? Esélye nem volt a józan számvetésnek, bármi is lett volna ennek eredménye.

2012-ben mások mellett az antiszemitizmussal kapcsolatban csaptak össze az indulatok. Romsics Ignác került a gyujtópontba az ÉS hasábjain. Gerő András vetette fel, hogy egyik-másik megállapítása antiszemita. Annak vagyunk tanui a még le nem zárult nyilatkozatháborúban, hogyha egyszer a golyó elszabadul szinte semmi sem tudja megállítani.

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .