Press "Enter" to skip to content

2013. június 17. Nádasdy Ádám: Nyelvében vél a nemzet?

MEGHÍVÓ

 a Magyar Pax Romana és az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem közös Lehet-e? fóruma

 Nyelvében vél a nemzet!

címmel

Nádasdy Ádám nyelvész, az ELTE professzorának előadása a nyelvtörténet, nyelvrokonság és a nemzettudat összefüggéseiről

2013. június 17-én este 17-19 óra között a Pesti Evangélikus Egyház Gyülekezeti Nagytermében (Bp. V. Deák Ferenc tér 4. I. em.)

 Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem május elején az elzászi Liebfrauenbergben rendezte idei Akadémiai Napjait. A többnyelvűségről szóló tanácskozás nyitó előadását Nádasdy Ádám tartotta. Fórumunk résztevői most meggyőződhetnek: miért kértük már előre a professzort, hogy franciaországi előadását Budapesten ismételje meg. 

Van-e összefüggés a nyelv és az őt beszélő társadalom, közösség között? Tükröz-e valamit, hogy a szlovákban vannak nemek, de nincs névelő, a magyarban meg pont fordítva? Mikor kezdtek az emberek arra gondolni, hogy a nyelv fontos tényező egy nép (s később: egy nemzet) önmeghatározásában? Akik rokon nyelvet beszélnek, valóban rokonok-e? És ha igen, következik-e ebből bármi?

Jacob Grimm német tudós 1822-ben bizonyította, hogy a német nyelv rokona az indiai szanszkrit nyelvnek, melynek beszélői „árjáknak” nevezték magukat. Ebből a németek úgy vélték, hogy ők is árják. Mi mond ma erről a nyelvtudomány?

Budenz József német-magyar tudós 1880 körül bizonyította, hogy a magyar: finnugor nyelv. A nyelvtudomány ma is szilárdan kitart emellett; de miért szeretnék ezt sokan cáfolva látni? Mit vélnek ezzel nyerni az emberek?

Kérjük, hogy – aki teheti – a csatolt mellékletet ide kattintva nyomtassa is ki, mert az előadás fontos segédanyaga lesz! /20 – 25 példányt a helyszínen is biztosítunk./ 

Az előadáson felvett videó itt tekinthető meg:

****

Megjelent az EPMSZ 2012/13 évkönyve. Nem csak a Félixfürdőn rendezett Akadémiai Napok előadásait, hanem a társegyesületek beszámolóit, a Bibó-szobornál elhangzott Topolánszky Ákos-beszédet és a Szabadegyetem életéről készült fotókat is tartalmazza. A könyv megvásárolható a Huszár Gál Evangélikus Könyvesboltban (Bp. Deák tér 4.) vagy Gergely Feliciánnénál (Bp. Alkotmány u. 14.), tel.: 0620/548-6378.

 ****

A szeptemberben kezdődő új Lehet-e? Fórum évadával kapcsolatos kéréseket és javaslatokat az [email protected] címre jún. 30-ig kérjük megküldeni!

****

Az értesítési címmel kapcsolatos változásokat, javasolt új barátok címét, leiratkozási kérést az EPMSZE új titkára, Boldis Gergely várja szintén az [email protected] címre.

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .