Press "Enter" to skip to content

Lehet-e? – fórum

MINDEN HÓNAP HARMADIK SZERDÁJÁN, 17 ÓRA ÉS 19 ÓRA KÖZÖTT TARTJA ÖSSZEJÖVETELEIT AZ EVANGÉLIKUS MÚZEUM DÍSZTERMÉBEN (1052 BUDAPEST, DEÁK TÉR 4. I. EM.).

Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem magyarországi egyesülete​, a Magyar Pax Romana​, és az Egyház és Társadalom online folyóirat rendezvénye azt reméli, hogy​ lehetséges​ az eltérő nézetek párbeszéde​..Lehet-e egy asztal mellé ültetni a különféle lehetőségekkel különböző módon számoló, különféle vallású, világnézetű, értékrendű, habitusú embereket; különféle politikai nézeteket valló korábbi ellenfeleket és egymás mellett elbeszélőket; vagyis lehet-e háborúzás helyett kompromisszumot kötni, per- helyett párbeszédet folytatni, igehirdetés helyett eszméket cserélni, kinyilatkoztatás helyett zsinatolni és gyűlölködés helyett megérteni a másikat?

Továbbra is főként társadalmi kérdések elemzésére kínálunk fórumot. Keresztény értelmiségi identitásunkért aggódó tagjainknak pedig arra hívjuk fel a figyelmüket, hogy a jelenlegi helyzetben nekünk kell szélesre tárni a mi ajtóinkat.

Az Európai Protestáns Magyar szabadegyetem Egyesület és a Magyar Pax Romana a balatonszárszói ökomenikus konferenciáján meghirdetett, és Szárszó 2011 címen olvasható zárónyilatkozat szellemében cselekszünk.

Fórumainkra mindig elektronikus meghívót és emlékeztetőt küldünk. Előadásainkról és vitáinkról
​videó- felvétel készül. ​Ez néhány nappal később látható és hallható a www.egyhazestarsadalom.hu portálon. Hozzászólni és az előadóknak kérdéseket feltenni is itt lehet, a Lehet-e? Fórum linken. Az archívumban megtekinthető az összes korábbi rendezvény videó-felvé​tele.​

A Lehet-e? Fórum programját Bibó István, Demeter Márton, Horányi Özséb, Kamarás István, Kőszegi Ábel és Síklaki István alakítják. Nekik is ​ott lehet üzenni és téma-javaslatokat küldeni.

Kérünk mindenkit, ​hogy ha változik az elérhetősége, úgy erről értesítse az EPMSZ E titkárát: Haraszti Dórát​ a [email protected] címen. Szeretnénk, ha elküldené azok e-mail címét is, akinek jelenléte vitáink ​javára szolgálna.

9 hozzászólás

 1. Rigó Mihály Rigó Mihály 2015.03.17

  Azt hiszem, hogy téved a vízügyi megmondóember, amikor a vizes szakma véleményének figyelmen kívül hagyásáért, a “tárgyalások” sikertelenségért a politikusokat teszi bűnbakká.

  Amit abban is, amit a vizes szakma tanulásának nevez.

  A “tanulás” a hatalom nélküliek kényszerű igazodása volt, különben teljesen lemosták volna őket. Kár ezt tanulásnak nevezni, kár ezzel a tanulás fogalmát lejáratni. A “környezetvédők” nyilván nem “tanultak”, hiszen ők voltak a hatalom. Ugyan miért igazodtak volna? A pozíciók, az esélyek aránya azonos volt a róka vadászata esetével. Amikor a róka üldözi a nyulat, a róka csak az ebédéért, míg a nyúl az életéért fut. Ez nem esélyegyenlőség! Ilyen szituációban a nyúl “tanul”!

  A mérnökség pozícióban lévő részének nagy része egzisztenciális okból “igazodik”, magyarul: moccanni sem mer, mert 5 perc alatt bárki lecserélhető, bármennyire nélkülözhetetlen szakembernek tartja is magát.

  Egyszerűbb a képlet: a profit irányítja, veszi meg a politikát, a politikumot, a politika pedig az ehhez asszisztáló “szakmát”.
  Jó példa erre a palagáz körüli most is látott mismásolás – mindenben hasonlóan egyébként a GMO-nál és a klímaváltozásnál is megtapasztalt “egyrészt-másrészt” típusú véleménynyilvánítással -, melyet sajnos még az előadó is bemutatott.

  Pedig van megoldás, melyet 2011-ben itt írtam le:
  http://epiteszforum.hu/van-mit-vesztenunk-benultsagunk-oka-nem-eppen-a-mindenkori-politikatol-valo-fuggosegunk

  Nem lehetne kipróbálni ezt az utat?

 2. Nagy Sándor, dr. tech. Nagy Sándor, dr. tech. 2017.04.24

  Spiró György megtekintett TV-előadásának tárgya (lényegében a Római Birodalom paradigmaváltása) és a mai EU milyen módon állítható párhuzamba? Hiszen ott a zsidók és a keresztyének vitalitása kerekedett felül a hagyományos társadalom önfelszámoló magatartásán, de Konstantin, a római császárság maradt az úr. Itt az EU őslakosai mutatnak önfelszámoló magatartást, és az Iszlám-hívők felfokozott szaporodóképessége látszik létszámban felülkerekedni néhány évtizeden belül. De a zsidók és keresztyének kreatív életvezetése ezekből bizony hiányzik, míg az őslakosokban ez a képesség még mindig dominál. Vagy talán arra akart Spiró Gy. előadó úr rámutatni, hogy amiképpen az akkori római hagyományos uralkodóosztály végletesen sérülékennyé vált a zsákutcás túl-toleranciája miatt, akként válik napról-napra azzá a mai brüsszeli vezetés is? S akkor nosza, most lehet a józan, felelős és immunreakciókat még mutató őslakosságnak vagy paradigmaváltásra késztetni ezt a következetlen és béna vezetést, vagy pedig elsöpörni azt, és egy kreatív, józan, felelős és maradandó értékkövető változatúra kicserélni?
  Ha így van, akkor mit tehetnek ezért a gyakorlatban azok az intézményes egyházak, melyek parókiái, plébániái, hitközségei sok ezer hazai településen jelen vannak, és képesek kommunikálni az ország értékkövető egyedeivel?

 3. ttWast ttWast 2019.07.09

  now bus best bus ever you can use

 4. Erdelyi angela Erdelyi angela 2019.12.23

  A legaljalabbb lelkipasztorok bacs kiskun meguebe vannnak Hathazi..Gorbe. .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .