Press "Enter" to skip to content

2015. május 21.
Dr. Schweitzer József (1922-2015) főrabbi öröksége

 Dr. Schweitzer József (1922-2015) főrabbi öröksége

 

2015. május 21-én (csütörtökön!) este 17-19 óra között a Pesti Evangélikus Egyház Gyülekezeti Nagytermében (Bp. V. Deák Ferenc tér 4. I. em.)

Öröksége a szelíd emberek öröksége: a szeretet. Hitte, hogy az Örökkévaló egy és ugyanaz mindenki számára, aki hisz benne. Mindennél nagyobb örökséget hagyott ránk. Ezért méltó és igazságos, hogy ápoljuk és őrizzük testamentumát: katolikusként, keresztényként, zsidóként egyaránt. Öröksége nem a teológia cizellált nyelvén megragadható, nem is a társadalomtudományok tapasztalatain mérhető le, hanem a mindennapok cselekvő szeretetében: tettekben. Ugyanakkor észre kell vennünk, elegendő mértékben tudatosítanunk kell magunkban és egymásban, hogy a szelídség nem azonos a mindent-ráhagyással, az elvtelen megalkuvással. Éppenhogy nem: ha kellett tudott éles is lenni, vissza is tudott utasítani; a leginkább azonban arra törekedett, hogyan lehet megtalálni azt az utat, amelyen haladva lehetőség szerint senki se sérüljön, sőt mindenki gazdagodjék. Ezt kellene megtanulnunk tőle, ezért érdemes tanulmányoznunk életútját és döntéseit megértenünk.

horányi özséb

Beszélgetőpartnerek:
Heisler András, a Mazsihisz elnöke
Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát

Innen letölthető a főrabbi Tisztelet szellemében mélyre hatoló párbeszéd című előadásának anyaga.

Az előadáson felvett videó:

A Fórum kezdetének némi csúszása miatt nem tervezetten, hanem a helyzet spontaneitása miatt annál érdekesebben, több gondolatát, személyes élményét osztotta meg a hallgatósággal a Mazsihisz elnöke:

Galéria

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .