Press "Enter" to skip to content

Mi a MPR válasza a magyar roma problémára, mint kihívásra?

A projektet vezeti: Mikulás Domonkos, [email protected]

Célkitűzések

A magyar társadalmat érő kihívások közül a roma-kérdés tűnik az egyik legsúlyosabbnak, amellyel szembesülni és amellyel kapcsolatban állást foglalni keresztényként és értelmiségiként elemi kötelességünk. A MPR a kérdéssel foglalkozva és arra választ keresve alapszabályában és középtávú terveiben megfogalmazott – a társadalmi problémák iránti felelősségével kapcsolatos – feladatának tesz eleget. A projekt arra törekszik, hogy a roma kihívásra adott válasz ne csak makrostruktúrák kritikája legyen, hanem a mikrostruktúrák szintjén, cselekvési minták ajánlásával is kínáljon megoldást a problémák megélőinek. Arra keresünk választ, hogy a gyakorlatban, a mindennapi életben mit jelent és milyen erkölcsi felelősséget ró ránk a többség és kisebbség, romák és nem romák problémákkal teli együttélése.

Eddigi események

A roma kihívással foglalkozó projekt első állomása az 1998. november 20-21-én Dobogókőn megtartott Tanulmányi Hétvége volt, amelyen a felkért szakértők a Magyar Pax Romana jelenlévő tagsága számára vázolták a romák helyzetét ill. azokat a szempontokat, amelyek mentén a roma kihívással foglalkozó projekt mint sajátos értékeket hordozó és új megközelítéseket felmutató kezdeményezés jelenhet meg a magyar közéletben.

1999. november 6-7-én a Tihanyi Bencés Apátságban rendezett hétvégén a roma- és nem roma populáció együttéléséből adódó konfliktussal terhelt esetek elemzése történt szakemberek bevonásával: Csepeli György – előítéletek, önreprezentáció, Szuhay Péter – etnikus kultúra-szegény kultúra, Orsós Éva – roma jogvédelem, Kőszegi Edit – Csövesek, csicskák (filmelemzés). A MPR érdeklődő tagjai és vendégeik (romák között szociális munkát végző szerzetesnővérek) szemináriumi munkával dolgozták fel a konfliktus- történeteket.

1999 őszén attitűd-vizsgálatokat kezdtünk két katolikus középiskola, a kecskeméti Piarista gimnázium és a szegedi Karolina iskola harmadik osztályos diákjai körében. A felmérés néhány esetben súlyos, reflektálatlan előítéletek, indulatok, sőt nem ritkán gyűlölet jelenlétét mutatta.

Ennek terápiás kezelésére a MPR felkérte a Szlovákiában működő Márai Sándor Alapítvány munkatársait, akik az általuk kidolgozott önismereti és konfliktusmegelőző program szerint, vegyes diákcsoportok részére, kommunikációs tréningeket tartottak az említett katolikus középiskolások és a pécsi Gandhi Gimnázium roma diákjai részvételével.

Azóta eddig négy, egyenként összesen 9 napos hasonló tréninget rendeztünk. A tréningprogramról 2004-ben összefoglaló kötetet jelentettünk meg. 2005-ben elkészült a kötet rövidebb, angol nyelvű összefoglalója.

Ezen kívül részt vettünk más kezdeményezésekben, rendezvényeken is, mint például romákat bemutató osztályfőnöki órák tartásában 2000-ben, cigánypasztorációs találkozón, vagy a különböző rendezvényeken, ahol a vonatkozó tevékenységünket mutattuk be.
Aktuális feladatok

2006 augusztus-szeptemberben újabb tréninget tartunk, ami kapcsán meghívunk lehetséges együttműködő partnereket.

Interetnikus tréning, 2006 augusztus-október

Továbbra is célunk a projekt eredményeinek minél szélesebb körben való megismertetése, az eredmények széleskörű hasznosítására képes szervezet felkutatása; ennek érdekében a Roma-kötet további ismertetése; hazai és külföldi együttműködők, partnerek felkutatása, esetleg EU-s pályázat készítése.

Megjelent kiadványaink

Együttlét – egy interetnikus tréning tapasztalatai, Balassi kiadó – Magyar Pax Romana, 2004, online változat
Intercultural training program (angol)
Együttműködő partnereink:
A szlovákiai Márai Sándor Alapítvány szakemberei
A pécsi Gandhi Gimnázium
A kecskeméti Piarista Gimnázium
A szegedi Karolina Gimnázium
A kecskeméti Congregatio Jesu, Angolkisasszonyok Gimnáziuma

Működjön együtt velünk vagy támogassa a projektet!

A projektet eddig támogatták:

Miniszterelnöki Hivatal (2000)
Együttműködő Holland Alapítványok (2000)
Magyarországi Cigányokért Közalapítvány
Holland Királyság Nagykövetsége (Small Assembly Projects) (2002-2003)
Soros Alapítvány
Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Tanács (2002)
Renovabis német katolikus segélyszervezet (2000-2003)
Nemzeti Civil Alapprogram (2005)
Mobilitás (2006)

A témához kapcsolható linkgyűjtemény:

http://www.cigany.lap.hu

One Comment

  1. Marlien Marlien 2017.01.23

    I agree with hater. This guy is a total douche. If you go into cancun (which, btw, is the best) and ask for a super burrito they give it to you in the foil … the2y#8&17;re not “dying to give you” anything else.go home, ass hole.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .