Lehet-e? – fórum

 MINDEN HÓNAP HARMADIK HÉTFŐJÉN, 17 ÓRA ÉS 19 ÓRA KÖZÖTT TARTJA ÖSSZEJÖVETELEIT AZ EVANGÉLIKUSOK DEÁK TÉRI GYÜLEKEZETI TERMÉBEN (1052 BUDAPEST, DEÁK TÉR 4. I. EM.).

Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem magyarországi egyesülete​, a Magyar Pax Romana​, és az Egyház és Társadalom online folyóirat rendezvénye azt reméli, hogy​ lehetséges​ az eltérő nézetek párbeszéde​..Lehet-e egy asztal mellé ültetni a különféle lehetőségekkel különböző módon számoló, különféle vallású, világnézetű, értékrendű, habitusú embereket; különféle politikai nézeteket valló korábbi ellenfeleket és egymás mellett elbeszélőket; vagyis lehet-e háborúzás helyett kompromisszumot kötni, per- helyett párbeszédet folytatni, igehirdetés helyett eszméket cserélni, kinyilatkoztatás helyett zsinatolni és gyűlölködés helyett megérteni a másikat?

Továbbra is főként társadalmi kérdések elemzésére kínálunk fórumot. Keresztény értelmiségi identitásunkért aggódó tagjainknak pedig arra hívjuk fel a figyelmüket, hogy a jelenlegi helyzetben nekünk kell szélesre tárni a mi ajtóinkat.

Az Európai Protestáns Magyar szabadegyetem Egyesület és a Magyar Pax Romana a balatonszárszói ökomenikus konferenciáján meghirdetett, és Szárszó 2011 címen olvasható zárónyilatkozat szellemében cselekszünk.

Fórumainkra mindig elektronikus meghívót és emlékeztetőt küldünk. Előadásainkról és vitáinkról
​videó- felvétel készül. ​Ez néhány nappal később látható és hallható a www.egyhazestarsadalom.hu portálon. Hozzászólni és az előadóknak kérdéseket feltenni is itt lehet, a Lehet-e? Fórum linken. Az archívumban megtekinthető az összes korábbi rendezvény videó-felvé​tele.​

A Lehet-e? Fórum programját Bibó István, Demeter Márton, Kamarás István és Kőszegi Ábel alakítják. Nekik is
​ott lehet üzenni és téma-javaslatokat küldeni.

Kérünk mindenkit, ​hogy ha változik az elérhetősége, úgy erről értesítse az EPMSZ E titkárát: Haraszti Dórát​ a epmsze@gmail.com címen. Szeretnénk, ha elküldené azok e-mail címét is, akinek jelenléte vitáink ​javára szolgálna.

Hozzászólások

 1. Rigó Mihály mondta:

  Azt hiszem, hogy téved a vízügyi megmondóember, amikor a vizes szakma véleményének figyelmen kívül hagyásáért, a “tárgyalások” sikertelenségért a politikusokat teszi bűnbakká.

  Amit abban is, amit a vizes szakma tanulásának nevez.

  A “tanulás” a hatalom nélküliek kényszerű igazodása volt, különben teljesen lemosták volna őket. Kár ezt tanulásnak nevezni, kár ezzel a tanulás fogalmát lejáratni. A “környezetvédők” nyilván nem “tanultak”, hiszen ők voltak a hatalom. Ugyan miért igazodtak volna? A pozíciók, az esélyek aránya azonos volt a róka vadászata esetével. Amikor a róka üldözi a nyulat, a róka csak az ebédéért, míg a nyúl az életéért fut. Ez nem esélyegyenlőség! Ilyen szituációban a nyúl “tanul”!

  A mérnökség pozícióban lévő részének nagy része egzisztenciális okból “igazodik”, magyarul: moccanni sem mer, mert 5 perc alatt bárki lecserélhető, bármennyire nélkülözhetetlen szakembernek tartja is magát.

  Egyszerűbb a képlet: a profit irányítja, veszi meg a politikát, a politikumot, a politika pedig az ehhez asszisztáló “szakmát”.
  Jó példa erre a palagáz körüli most is látott mismásolás – mindenben hasonlóan egyébként a GMO-nál és a klímaváltozásnál is megtapasztalt “egyrészt-másrészt” típusú véleménynyilvánítással -, melyet sajnos még az előadó is bemutatott.

  Pedig van megoldás, melyet 2011-ben itt írtam le:
  http://epiteszforum.hu/van-mit-vesztenunk-benultsagunk-oka-nem-eppen-a-mindenkori-politikatol-valo-fuggosegunk

  Nem lehetne kipróbálni ezt az utat?

Hozzászólás beküldése

*