Press "Enter" to skip to content

Levél Balla Bálint elhunyta alkalmából

evangelische akademie für ungarn in europa
protestant academy for hungarians in Europe
académie évangélique hongroise en europe
európai protestáns magyar szabadegyetem

Varga Pál, EPMSZ-elnök Heilbronn, 2018. június 29.

Kedves Testvéreim, Barátaim,

Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem elnökeként emlékezem egyik legrégibb és leghűségesebb tagunkra, Prof. Dr. Dr.h.c. Balla Bálintra, aki 2018. június 24-én hazaköltözött Teremtőjéhez.

bbalintTöbb éves, súlyos betegsége ellenére is – szinte 90 éves koráig – figyelemmel kísérte a Szabadegyetem munkáját és azt teljes erejével támogatta. Egy Alapítványt is létesített azzal a céllal, hogy abból rendszeresen támogassuk a Szabadegyetem évi konferenciáit.

Az EPMSZ jelenlegi elnökeként – és ennek az Alapítványnak az elnökeként is – nagy szeretettel és hálával gondolok és emlékezem Bálintra, mint emberre, tudós professzorra, az EPMSZ tiszteletbeli elnökére, íróra, könyv-kiadóra, a Berlini Magyar Protestáns Gyülekezet gondnokára és barátomra.

Küzdelmes élete folyamán – amely őt Budapesttől Berlinig vezette – sok-sok ember ismerhette meg őt és értékelte nem csak tudását, hanem a magyarság ügyében végzett elkötelezettségét és segítőkész, cselekvő szándékát és tetteit is. Az EPMSZ-ben sok évtizedig az elnökség tagja, elnök, majd alelnök volt és az évi konferenciák műsorához aktívan hozzájárult. Méltán választottuk meg őt „tiszteletbeli” elnökünknek, még a betegsége előtt.

Emlékezünk több éve elhunyt kedves Feleségére is, akivel együtt sok jót tettek úgy az orvostudomány terén végzett kutatás támogatásában, mint az egyetemi tudományos munkában és a magyar kultúra őrzése és felkarolása terén a nyugati diaszpórában. Bálint széleskörű ismertsége, aktivitása és ránk maradt írásai feledhetetlenné teszik az ö személyét – mi is, a Szabadegyetem elnöksége, az előző elnökségek tagjai és az EPMSZ tagsága kegyelettel és tisztelettel őrizzük emlékét!

A Berlini Magyar Protestáns Gyülekezet egy gyász-istentiszteleten emlékezik meg róla július 14.-én, szombaton 16 órakor, a Berlin-Grunewald-i evang. templomban, majd aug. 10.-én 13.00 órakor lesz egy német nyelvű megemlékezés Berlinben.

Hívő, evangélikus egyháztagként is elkötelezett és példamutató életet élt – ezért egy bibliai Ige álljon itt e rövid megemlékezés végén:

[box] „Légy hű mindhalálig és néked adom az életnek koronáját” – mondja Jézus (Jel. 2,10/c).[/box]

Valamennyi gyászolójával együtt érezve búcsúzom Bálinttól:

2018-07-02_213541

 

Varga Pál, EPMSZ elnök

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .