Press "Enter" to skip to content

Eucharisztia–úrvacsora–ökumené–kongresszus

Map Unavailable

Időpont
Date(s) - 2020.11.18
17:30 : 19:00

Helyszín
ZOOM (katt ide a használathoz!)

Kategóriák


Helyszín változás!

A járványra, illetve az egészségügyi előírásokra való tekintettel az Evangélikus Hittudományi Egyetemen tartott beszélgetés helyett Zoom konferenciát fogunk tartani. A bekapcsolódásról és a Zoom használatáról ide kattintva lehet tájékozódni, a Zoom esemény pedig erre a linkre kattintva érhető el.

Az eucharisztia teológiájának története Szent Ágostonon át a trentói zsinatig (amikor kimondatott az átlényegülés), sok változáson ment át és máig változik mind a katolikus, mind a protestáns teológiában. Hasonlóképpen változások vannak az úrvacsora közösség felfogásában és gyakorlatában az ökumenizmus alakulásának megfelelően. Jó példa erre a hazánkban, hogy a katolikus Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tervezett évében a Magyarországi Evangélikus Egyház 2020-at az úrvacsora évének nyilvánította. Hafenscher Károly szerint ez lehetőséget fog adni az ökumenikus párbeszédre is, valamint olyan kérdések újrafogalmazására, melyekre az évek során nem sikerült választ találni vagy modern nyelvre lefordítani. A teológiai, gyakorlati hitéleti és ökumenikus vonatkozások mellett a kongresszus kapcsán értelemszerűen izgalmas egyházpolitikai és „nagypolitikai” kérdések is felvetődhetnek.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:

  • Fehérváry Jákó bencés szerzetes a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola rektora,
  • Háfenscher Károly evangélikus lelkész, teológus, egyetemi tanár
  • Scharle Péter mérnök-matematikus, egyetemi tanár

animátor: Kamarás István

A felvétel vágott változatát az eseményt követően néhány nap múlva közreadjuk. Az online adás ezen a linken érhető el.

Az eseményen rögzített videó:

A letölthető hanganyag: Meghallgatás/Letöltés

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .