Press "Enter" to skip to content

Lehet-e? fórum: Dr. Schweitzer József (1922-2015) főrabbi öröksége

Loading Map....

Időpont
Date(s) - 2015.05.21
17:00 : 19:00

Helyszín
Az Evangélikus Egyház Pesti Gyülekezeti Nagyterme

Kategóriák Nincs ilyen kategória


Öröksége a szelíd emberek öröksége: a szeretet. Hitte, hogy az Örökkévaló egy és ugyanaz mindenki számára, aki hisz benne. Mindennél nagyobb örökséget hagyott ránk. Ezért méltó és igazságos, hogy ápoljuk és őrizzük testamentumát: katolikusként, keresztényként, zsidóként egyaránt. Öröksége nem a teológia cizellált nyelvén megragadható, nem is a társadalomtudományok tapasztalatain mérhető le, hanem a mindennapok cselekvő szeretetében: tettekben. Ugyanakkor észre kell vennünk, elegendő mértékben tudatosítanunk kell magunkban és egymásban, hogy a szelídség nem azonos a mindent-ráhagyással, az elvtelen megalkuvással. Éppenhogy nem: ha kellett tudott éles is lenni, vissza is tudott utasítani; a leginkább azonban arra törekedett, hogyan lehet megtalálni azt az utat, amelyen haladva lehetőség szerint senki se sérüljön, sőt mindenki gazdagodjék. Ezt kellene megtanulnunk tőle, ezért érdemes tanulmányoznunk életútját és döntéseit megértenünk.

horányi özséb

Részletes információk…

 

One Comment

  1. Dr. Szebeni Olivér Dr. Szebeni Olivér 2015.06.17

    A néhai országos főrabbi személyes ismerőseként, számos területen munkatársaként és végül olyan
    baptista lelkészként, aki szolgálatának sajátosságai alapján dr. Schweitzer Józseffel Pécstől Budapestig igen sokféle területen élt és találkozott a fentebbi méltatásához teljes egyetértéssel járulok hozzá. Tiszteltem benne a jeles közéleti embert, a nagy tudóst és népünknek jeles személyiségét, aki személyes példamutatásával töltötte be a szeretetnek és a másik ember köteles tiszteletének parancsolatát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .