Press "Enter" to skip to content

Beköszöntő – old

Azt reméljük, hogy folytatni tudjuk két jeles emigráns értelmiségi szervezet hagyományait. Az egyik, az alapításának 50. évfordulóját ünneplő Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem (EPMSZ), az itthon 1989/90-ig tiltott könyvek svájci kiadója, és az évenként „Akadémiai Napok” néven megrendezett konferenciáiról ismert szervezet. A másik, a Katolikus Magyar Értelmiségi Mozgalom (KMÉM) is évente rendezett kitűnő konferenciákat. Máig „mesterségük címerének” tekinthető a Mérleg c. folyóiratuk. Ők a rendszerváltás után Magyar Pax Romana (MPR) néven költöztek haza. A Szabadegyetem maradt Nyugaton, de létrehozta magyarországi és határainkon túli értelmiségi klubjait.

A két szervezet négy évenként közös, ökumenikus konferenciákat rendezett. Az utolsót 2011-ben tartották Balatonszárszón. (Ennek zárónyilatkozata itt olvasható.)

Ez után döntött úgy az MPR és a Szabadegyetem magyarországi szervezete, az EPMSZ Egyesület, hogy megteremti az együttműködés folytatásának korszerű formáját. Ennek jegyében indult meg 2012 pünkösdjén az Egyház és Társadalom c. online folyóirat, amely kezdetben a MPR projektjeiről, konferenciáiról és dialógusairól adott hírt. (Ezek az Archívum alatti menüpontokban olvashatóak.)

A folyóiratban nem csak a két egyesület és társult értelmiségi köreinek életéről számolunk be, hanem közzé tesszük a konferenciáinkon, tanulmányi hétvégéinken elhangzott legfontosabb előadásokat, vitákat. Tanácsadó testületünk és olvasóink segítségével szívesen teszünk közzé fontosnak tekintett cikkeket, videókat, hangfelvételeket. Az egyház és társadalom viszonyát elemző írásokat favorizáljuk, de kezdetektől igyekeztünk mind szélesebb társadalmi horizontra figyelni. Nem a világunk megítélését, hanem annak megértését szeretnénk segíteni. Elődeik szellemében: hiszünk a vitában, amelyre lapunk is lehetőséget biztosít.

Lehet-e? Fórum

Évek óta közvetítjük online folyóiratunk élő mellékletét. Fórumainkat Budapesten, az Evangélikus Múzeumban rendezzük. Minden hónap harmadik szerdáján, 17 órai kezdettel. Előadásaink és vitáink online is követhetőek számítógépeken és okos telefonokon. Ezeken elsősorban nem hitéleti, hanem társadalmi problémákat próbálunk értelmezni és megvitatni. Valóban e- fórum, mert estjeinket nem csak világszerte láthatják tagjaink és barátaink, hanem hozzá is szólhatnak és kérdéseket tehetnek fel. A Lehet-e?  arra vonatkozik, hogy vajon megvalósítható e az együtt- gondolkodásnak az a toleráns gyakorlata, amit még az anya egyesületeinktől tanultunk? A Fórumok 2012-től linkekre kattintva évekre visszamenőleg is megnézhető videó-felvételeinken, hogy hol tartunk az e kérdésre adható válaszban.

Meggyőződésünk, hogy ha nem vagyunk képesek a megértésre, a párbeszédre, akkor az polgárháborúval fenyeget.

Itt kapcsolódhatnak be élő adásainkba is.

Facebook oldalunkat ide kattintva éri el.

Frissen megjelent anyagainkról email értesítést küld a weboldalunk, ha a jobb oldalsávban található az email címét megadva feliratkozik.

Tagdíj, adományok:

Az EPMSZ Egyesület köszöni a Lehet-e? Fórum támogatására küldött adományokat és tagdíjakat. Az esedékes tagdíjak, és az újabb adományok átutalhatóak az OTP Banknál vezetett 11713005-20419888  számú bankszámlánkra. SWIFT kód: OTPVHUHB

IBAN: HU3811713005204198880000 0000