Press "Enter" to skip to content

Lehet-e? Fórum: Ferenc pápa és az egyházreform (videó!)

Milyen mértékű és irányú egyházi nyitás? Mennyiben hagyományőrző, mennyiben progresszív, mennyiben fontolva haladó az alakuló egyházkép? Hogyan alakul benne a szentségi közösség és a jogi formát öltő szervezet, az intézmény és a karizma, a stabilitás és a dinamika, a pápai primátus, az irgalmasság és az igazságosság, a katolicitás és az egyetemesség, valamint a szubszidiaritás és a szinodalitás viszonya? Mennyiben a sokféleség egysége? Mennyiben a gesztusok, mennyiben a struktúra reformja? Hogyan valósult meg pápasága alatt Jorge Mario Bergoglio álma, hogy „Jézus ma az egyház ajtaján kopogtat, és ki akar menni onnan”? Mennyire van megengedve Ferenc pápa számáram, hogy az egyházról nagyokat álmodjon?  Ha a mai katolikus egyház leginkább tábori kórház, milyen fajta műtétekre lehet és kell számítani? Mi mutatkozott meg Ferenc pápa egyház-víziójából mostani látogatása alkalmával?

A kérdésekre a kerekasztal-beszélgetés résztvevői adnak választ.

  • Deák Dániel a MTA állam- és jogtudományi doktora, a Corvinus Egyetem Közgazdasági Intézetének kutató professzora. (Sajnos nem tudott jelen lenni a beszélgetésen.)
  • Gégény István katolikus hittanár, a Szemlélek magazin lapigazgatója
  • Kovács Lajos katolikus teológus, gödöllői segédlelkész, a kommunikációtudomány doktora, a Corvinus Egyetem oktatója
  • Animátor: Kamarás István OJD

Az élő közvetítés során rögzített, szerkesztett beszélgetést itt lehet megtekinteni:

A Fórum hanganyaga: Meghallgatás/Letöltés


A magyar egyház és társadalom viszonyáról: Spiró György író és Hatos Pál történész beszélgetett a Klubrádió 2023. május 1-jei adásában, amelyet itt hallgathat meg vagy tölthet le:

Meghallgatás/Letöltés

 

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .