Press "Enter" to skip to content

Egyházreform?​

Loading Map....

Időpont
Date(s) - 2017.09.18
17:00 : 19:00

Helyszín
Evangélikus Egyház Pesti Gyülekezeti Nagyterme

Kategóriák


Meghívó

Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Egyesület, a Magyar Pax Romana és az Egyház és Társadalom c. online folyóirat Lehet-e? ​Fórumára

​Kerekasztalbeszélgetés Kamarás István Ferencpápista Egyházreform Csereháton c. könyvében felvázolt egyházreform lehetségességéről

Résztvevők: Bögre Zsuzsanna (szociológus, Pázmány Egyetem), Deák Dániel (jogász, közgazdász, Corvinus Egyetem), Kereszty Zsuzsa (pszichológus, oktatásfejlesztő)

moderátor: Kamarás István OJD

Kamarás István könyve (Egyházfórum, 2017) – melyhez Beer Miklós írt előszót – egyházszociológiai-e gyházpolitikai utópia, mely azzal indul, hogy Ferenc pápa javaslatára hazánkban is három-öt részre osztják a magyar egyházmegyéket, hogy az új püspökök közelebb kerülhessenek papjaikhoz és híveikhez. Az egykori Váci Egyházmegye területén létrejött Délpesti-Dunamelléki Egyházmegye élére Beer Miklós egyik tanítványa, Tomori Mikó atya, került, aki azelőtt a Pécsi Egyházmegye cigányügyi referense volt. Itteni működését azzal kezdte, hogy civil szervezetekkel és három dunamelléki polgármesterrel együttműködve otthont és munkát kínált a hazánkba érkező menekülteknek. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia már a hír hallatára is aggodalmát fejezte ki, amikor azonban megkezdődött nyolc szíriai család befogadása „kimerültnek látszó” Mikó atyát bizonytalan ideig tartó betegszabadságra ítélte. A szanatóriumban Mikó atya kidolgozta „Ferencpápista egyházat Magyarországon!” című kiáltványát, melyben visszanyúlt a II. Vatikáni Zsinat befejezése előtti nevezetes eseményhez, amikor 1965-ös Katakombapaktumhoz, melyben elkötelezik magukat a címek és rangok nélküli szegények egyháza mellett,  mely  „mindig nyílt, nyitott és megszólítható minden ember felé, bármelyik vallás követői is legyenek”. Amikor Mikó atya a Facebookon szétküldte kiáltványát magyarul és angolul, Ferenc pápa Twitter-üzenetében egyházreform-mozgalmát „megújuló egyházunk nagy reménységének” nevezte. A MKPK nem tehetett mást, mint  kinevezte Mikó atyát az ország legszegényebb régiójában kialakított Csereháti Egyházmegye élére. Itt vágott bele Mikó atya tizenegy pap-társával, civil plébániai kormányzókkal és másfélszáz apostollal (felerészt nőkkel, negyedrészt cigányokkal). A „ami akár meg is történhetne” jegyében íródott egyházszociológiai utópia közgazdász, szociológus, teológus és püspök lektorai szerint nem csak a hazai katolikus egyház számára kínál alternatívát, hanem hazánknak is Hankiss egykori „Találjuk ki Magyarországot!” mozgalmának jegyében, Ferenc pápa, Beer Miklós  és Tomka Ferenc szellemében.

A könyv beszerezhető:

  • Szent István Társulat Könyvesbolt Bp. V. Kossuth Lajos u. 1.
  • Luther Könyvesbolt Bp. IX. Üllői u. 24.
  • Egyházfórum 1196 Budapest, templom tér 12-15/73,  +3772/213-454,

E-mail: [email protected][email protected]

A fórumon felvett videó:

A fórum hanganyaga:

Meghallgatás/Letöltés

Néhány kép a fórumról:

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .