Press "Enter" to skip to content

Kurucok és labancok – a magyar nacionalizmus természete

Loading Map....

Időpont
Date(s) - 2014.12.15
17:00 : 19:00

Helyszín
Pesti Evangélikus Egyház Gyülekezeti Nagyterme

Kategóriák Nincs ilyen kategória


Meghívó a Magyar Pax Romana és az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem közös

Lehet-e? fórumára

Kurucok és labancok – a magyar nacionalizmus természete 

 

2014. december 15-én este 17-19 óra között

a Pesti Evangélikus Egyház Gyülekezeti Nagytermében (Bp. V. Deák Ferenc tér 4. I. em.)

 

„ A tudomány nem tud mit kezdeni a spirituálissal, a hittel, gyűlöli az amnéziát, és diametrálisan szemben áll a mesével. S itt én most mégis arra teszek kísérletet, hogy racionális és igazolható – tudományos – okfejtés mentén értelmezzem azt, ami sokkal inkább a nemzeti képzelet, mintsem a bizonyítható tények világához kötődik, spirituálisról, amnéziáról és meséről szóljak, lehetőleg spiritualitás, amnézia és meseszerűség nélkül.”

Gerő András történész, egyetemi tanár, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, ezzel a fohásszal teszi közzé hat tanulmányát, amely Nemzeti történelemkönyv címen 2013-ban jelent meg. Előszava végén maga jegyzi meg: „… nem lehet lehetségessé tenni a lehetetlent, de meg lehet próbálni.”

A hiten alapuló nemzeti érzés és a „kurucos” gondolkodás közoktatásunk szerves része.  Akkor a bizonyítható tényeket kutató történészek is „labancok”?  Lehet, hogy az általuk javasolt megközelítés is csupán egy lehetőség a sokféle narratíva közül? Egyáltalán: mit tehet a kutató, ha egyre többen ragaszkodnak a saját és privát történelmükhöz? Egyáltalán: milyen alapon hitték és hiszik a történészek, hogy a kikutatott valóság is képes a nemzeti gondolkodás részévé válni?

További részletek, az előadás videója

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .