Press "Enter" to skip to content

Mire hívjuk?

Minden hónap harmadik hétfőjén, 17 óra és 19 óra között tartja összejöveteleit az evangélikusok Deák téri gyülekezeti termében (1052 Budapest, Deák tér 4. I. em.).

A fórumok kép- és hang anyaga  az Egyház és Társadalom Lehet-e? rovatában dátum szerint megtalálhatók. Az addig elhangzottakhoz hozzá is lehet szólni. Ugyanitt lehet tájékozódni a korábbi eseményekről is. És várjuk a tematikus javaslatokat is, itt alant, HOZZÁSZÓLÁS formájában

Lehet-e? mindazon lehetőségek feltérképezésének, becserkészésének, megfogalmazásának, megvitatásának és megvalósításának vagy éppen szorgalmazásának fóruma, amelyek a keresztény értelmiségiek, Magyarország felelős polgárai és minden jóakaratú ember számára jelenthetnek célokat, feladatokat és felelősségeket.

Lehet-e egy asztal mellé ültetni a különféle lehetőségekkel különböző módon számoló, különféle vallású, világnézetű, értékrendű, habitusú embereket; különféle politikai nézeteket valló korábbi ellenfeleket és egymás mellett elbeszélőket; vagyis lehet-e háborúzás helyett kompromisszumot kötni, per- helyett párbeszédet folytatni, igehirdetés helyett eszméket cserélni, kinyilatkoztatás helyett zsinatolni és gyűlölködés helyett megérteni a másikat?

Továbbra is, társadalmi kérdések elemzésére kínálunk fórumot. Keresztény értelmiségi identitásunkért aggódó tagjainknak pedig arra hívjuk fel a figyelmüket, hogy a jelenlegi helyzetben nekünk kell szélesre tárni a mi ajtóinkat. Az Európai Magyar Keresztény Szabadegyetem és a Magyar Pax Romana balatonszárszói ökomenikus konferenciáján meghirdetett és Szárszó 2011 címen olvasható zárónyilatkozat szellemében cselekszünk.

Önkritikusnak kell lennünk, mindenek előtt és az ellentétes vélemények között közvetítésre késznek. Megpróbáljuk az ellentéteket abban az értelemben csökkenteni, hogy az ellentétes véleményekben keressük az azonosságokat és a hasonlóságokat is, a közös előfeltevéseket, hogy így csak az maradjon kibékíthetetlen, ami valóban kibékíthetetlen. Megpróbáljuk megkülönböztetni az egymástól eltérő akaratokat és az egymástól eltérő megértéseket, illetőleg arra törekszünk, hogy mindegyiket a maga helyén lássuk, mert abban vagyunk érdekeltek, hogy növekedjen Magyarországon a közös cselekvésre képes emberek száma, hogy növekedjék a társadalmi integráció. Mindezt azzal a feltételezéssel, hogy mindannyian ezt akarjuk.

Meghívóinkat a fórumokra ez után csak elektronikus úton továbbítjuk. Kérünk mindenkit, értesítse az E&T-at elérhetőségeinek esetleges változásairól! Szeretnénk, ha megadná azok címét is, akinek jelenléte e fórum javára volna! Ha az illetőnek nincs email elérhetősége, úgy kérjük, gondoskodjék a meghívók kinyomtatásáról, vagy más módon való, rendszeres továbbításáról!

A Lehet-e? fórum programját Bibó István, Boldis Gergely, Horányi Özséb, Kamarás István és Kőszegi Ábel alakítják. Nekik is HOZZÁSZÓLÁS formájában lehet üzenni.

 

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .