Press "Enter" to skip to content

Nagy Endre: Szárszó mai értelme

Nagy Endre a Magyar Pax Romana 54. konferenciáján, december 1-jén elhangzott Szárszó mai értelme című előadása itt olvasható és alább kommentelhető.

 

 

One Comment

  1. Karácsony András Karácsony András 2013.04.03

    Számomra öröm vitatkozni Nagy Endrével, nemcsak azért, mert több évtizedes barátság köt össze minket (emocionális aspektus), hanem mert általában azonos a véleményünk mind a magyar társadalomfejlődést, mind pedig e társadalomfejlődésben lezajlódo szellemi történések megítélését illetően (kognitív aspektus). Ám a “Szárszó – elemzését” kiegészíteném (ha úgy tetszik: részlegesen vitatnám) egy aspektus vonatkozásában. S ez az öt forradalmi hullám közül az 1918-ast érinti. Nagy Endre arról beszélt és írt, hogy “1918-ban a valódi nyugati demokrácia és nemzeti függetlenség” törekvése jelent meg a magyar közéletben. Lehet, hogy így volt, ám ez a törekvés abban a formában, ahogy 1918-ban testet öltött – egyáltalán nem valósult meg. És itt elsősorban nem arra gondolok, hogy az 1918-as köztársaság epizódikus eseménynek minősült, helyét gyorsan átadta az 1919-es proletárdiktatúrának, hanem arra, hogy a magyar társadalom hosszabb távon meghatározó struktúráját illetően ez az esemény csak mint provokatív történés (azaz bizonyos ellenhatásokat kiváltó) értelmezhető. Amit egyértelműen kijelenthetünk, szerintem csak az, hogy 1918 a monarchia eltörlését proklamálta. Ám az, ami a következő, nagyjából másfél – szűk két évtizedben pozitív hatású volt a magyar társadalomra, épp azon politikusoknak (Bethlen István, Klebelsberg Kuno) köszönhető, akik szemben álltal 1918-cal. Ha elfogadható ez a gondolatmenet, akkor 1918-ra csak mint “negatív” forradalomra tekinthetünk, olyanra, aminek ellenhatásai épültek be a magyar társadalom szerkezetébe. Egyébként úgy vélem, hogy – természetesen teljesen más tartalommal – hasonlót mondhatunk 1956-ról is. 1956 után sem a forradalom célkitűzései formálták közvetlenül a magyar társadalmat, hanem a forradalmi törekvéseket kivédeni akaró Kádár rezsim azon elképzelése, hogy miként semlegeíthető 1956 provokációja.
    Karácsony András

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .