Press "Enter" to skip to content

Hívogató – a Hargita alatti Zeteváraljára

Kedves Barátaink!

Az újabb találkozás reményében 2024 tavaszán Tamási Áron szülőföldjére készül az EPMSZ. Május 1. és 5. között a Hargita alatti Zeteváralján „Otthon vagyunk-e itthon?” címmel rendezzük meg Akadémiai Napjainkat, és tesszük föl a kérdést, milyen az élet ma magyarként Erdélyben? Mik az örömeik és bánataik, lehetőségeik és adottságaik a legnagyobb lélekszámú magyar kisebbségnek?

A mai erdélyi és székelyföldi viszonyokról, körülményekről és kilátásokról szeretnénk minél többet megtudni, lehetőleg első kézből, a helybeliek segítségével. Vendégeink közt köszönthetjük Kolumbán Vilmos ref. püspökhelyettest, Veres Valér szociológust, Markó Béla író, költőt, vagy a Magyar Ifjúsági Értekezlet (miert.ro) fiatal elnökét, Szilágyi Dóra Emesét.

A különösen fókuszba kerülő magyar (nyelvű) oktatás és az elvándorlás égető kérdését minél több oldalról igyekszünk körbejárni. Ehhez nem csak kutatókat szólítunk meg de a leginkább érintetteket, a fiatal generáció képviselőit is, a legkülönbözőbb területekről. Abban a szerencsés helyzetben van a Szabadegyetem, hogy tagjai különböző országokból jönnek, változatos szakmai háttérrel, ezért érdeklődéssel fogjuk hallgatni saját tagjaink beszámolóit és tapasztalatait is, leginkább Erdély tekintetében, de kis kárpát-medencei kitekintéssel.

Megtiszteltetés lesz hazájában, Szentegyházán meghallgatni a világutazó Gyermekfilharmónia kórushangversenyét, valamint örömmel és némi vállalkozó kedvvel hívtuk meg az Udvarhelyi Táncműhely táncosait egy bemutatóval egybekötött tánctanításra. A programunk szerves részét képező kirándulás célpontja Szejkefürdő mellett a Madarasi Hargita, ahol Tamási fiatal Ábelje „vitézkedett”. A konferenciánk zárónapjára eső vasárnapi istentiszteleten pedig a legújabb székelyudvarhelyi református gyülekezet vendégei leszünk.

A megközelítési lehetőségek változtak:

A jelentkezési lap ide kattintva letölthető Word doc fájlban.

 

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .