Press "Enter" to skip to content

Szabó Zoltán koszorúzás – 2023.

Szabó Zoltán jelentős magyar író és közíró volt, aki különösen fontos szerepet játszott a 20. században. Széles körű munkássága sokféle tevékenységet foglalt magába, mint a társadalomtudomány, irodalom, közéleti szerepvállalás, politika és szellemi ellenállás.

A 30-as években fiatal falukutatóként a társadalmi valóság megismerésére és leírására fókuszált, elméletek sodrásával szemben. 1933-tól a Fiatal Magyarság című lap szerkesztője lett, ahol kiadta a “Társadalomkutatás” című tanulmányát, mely a korosztályának programként szolgált.

1938-ban publikálta a Cifra nyomorúság című művét, melyben legszigorúbban a magyar középosztályt kritizálta. Úgy vélte, a parasztok számára nem elegendő pusztán földreformokat eszközölni, új életformát kell kialakítani számukra.

Az 1939 és 1944 közötti időszakban, a nemzeti szocializmussal szemben, védte a nemzeti kultúrát. Személyes tapasztalatai, különösen a franciaországi ösztöndíja idején, mélyítették el szembenállását a náci megszállással. Ezt az időszakot dokumentálta az “Összeomlás” című útinaplójában.

Szabó Zoltán legismertebb prózai műve a “Szerelmes földrajz” volt, melyben Magyarország földjének és tájainak mondanivalóit költők műveiből szűrte le és foglalta össze.

1944-ben, a német megszállás idején, fél éven át folytatott fegyvertelen ellenálló tevékenységet.

A II. világháború után, 1945 és 1949 között, a korszakváltás aktív szereplője volt. A Nemzeti Parasztpártban tevékenykedett, a földhöz juttatottak politikai érdekeit véve szem előtt.

1949-ben, a legdrámaibb döntésének hatására, Angliába távozott. Ez az időszak jelentős részét töltötte Angliában, ahol szintén írt és publikált. Az ott eltöltött idő alatt Szabó Zoltán továbbra is aktív maradt, és kiállt a demokratikus ideálokért. Ezen időszak alatt írta az anyósához intézett levelét, melyben megnyilvánult undora a magyarországi állapotokkal szemben. Szabó Zoltán 1984-ben hunyt el.

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .