Press "Enter" to skip to content

Akadémiai Napok – Felsőőr

Hívogató

2019 tavaszán, az Őrvidéken készül 50. jubileumi konferenciájára az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem. Az annak idején nyugati emigrációból indult közösség ma is hívogatja a Kárpát-medence és a nyugati szórvány magyarságát a közös ügyeinkről való együttgondolkodásra.

“EGYSÉGBEN AZ ERŐ!”- VALLOTTÁK CIVIL ELEINK. VAJON ÍGY VAN EZ MA IS, AMIKOR SZÁMOS MÁS FORMÁCIÓ ÍGÉR EGYEDÜL ÜDVÖZÍTŐ MEGOLDÁSOKAT? EZÉRT IS KÉRDEZZÜK:

„Milyen közösségben az erő?”

Az idei Akadémiai Napok címének aktualitását nem csak a –felgyorsult világunkban már unikumnak számító– fél évszázados múlt megidézése adja, hanem a jövőbe nézés is. Ennek során kísérletet teszünk a mai társadalmi folyamatok jobb megismerésére, talán megértésére, köztük saját, természetes és választott közösségünk elhelyezésére.

Évszázadokig nem merült fel ekkora súllyal az a kérdés, hogy milyen közösséghez tartozunk, ám ma már – mint oly sok mindent – ezt is választhatjuk, vagy ebben is választásra kényszerülünk. A választást nem csak az befolyásolja, hogy az ember alapvetően társas lény, hanem jelentős mértékben a közös értékek és érdekek is. A lehetőségek tárháza óriási, mégis az elmagányosodást, mint jellemző kortünetet szokták emlegetni. Globalizálódó világunkban sokszor kerül egymással szembe egyén és közösség. Ki van kinek alárendelve? Mire van joga az egyénnek a közösséggel szemben és fordítva milyen igényeket támaszthat a közösség az egyénnel szemben?

A közösségben élés jótékony hatását a társadalom és a tudomány egyaránt ismeri, offline. Vajon online is ugyanez a tapasztalat? Hiszen a 2000 utáni generációk életében az online létezés sokszor nagyobb szerepet játszik, mint az offline színtér.

Akadémiai Napjaink (offline) színhelyének azt az Őrvidéket és közösségét választottuk, melynek egyaránt alapja a beleszületés és szabad választás, mely példája az emberi együttélés és együttműködés szüntelenül formálódó történelmi valóságának.

Jelentkezési lap és a részletes program ide kattintva érhető el, az esemény leírójában!

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .