Press "Enter" to skip to content

Kőszegi Ábel: 50 éves az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem

Tudósítás az EPMSZ az ausztriai Felsőőrön (Oberwart) megrendezett Akadémia napjairól

Az emigrációban alakult neves könyvkiadó és értelmiségi kör nem csak túlélte a rendszerváltozást, hanem a minap befejeződött konferenciáján úgy döntött: folytatja tevékenységét. Igaz: a nyugati résztvevő mind kevesebb, és arra sincs már szükség, hogy itthon tiltott könyveket jelentessenek meg. Ám az évi találkozók szelleme öröklődött: nyitottság, párbeszéd, ökumené és a megértés. Az őriszigeti istentiszteleten a helyi evangélikus lelkész, Mesmer Ottó mellett Beer Miklós püspök hirdette az igét, és úrvacsorával Kuti József református lelkész szolgált. A jubileumi konferencia sem az ünneplés jegyében zajlott, hanem azt elemezte: mit tehet ma egy társadalmi hasznosságra törekvő, vallásilag elkötelezett egyesület? A felettébb eltérő nézeteket valló előadások és hozzászólások olykor kemény vitákat váltottak ki, de veszekedéssé egyszer sem fajultak. „Biztos, hogy itt magyarok vannak?”- kérdezte is a honi közállapotokat jól ismerő egyik svájci vendég. ”Igen, de ezek szabadegyetemi magyarok.”- hangzott a válasz.

A Szabadegyetem „túlélésének” leglényegesebb titka, hogy sorra alakította magyarországi, erdélyi, felvidéki és kárpátaljai köreit. Most szerveződik újjá a délvidéki testvérszervezet. Ettől persze még nagyobb az esély a széthúzásra és a gyűlölködésre, de – hála az alapítók szellemi örökségének – a konferenciákon, akár csak tavaly, Kárpátalján most is az „Isten békéje” uralkodott.
Segített ebben az Őrvidék szelleme is. Itt a három vallás évtizedek óta egymást segítve dolgozik. Az itteni magyarokat nem kisebbségnek, hanem támogatandó népcsoportnak tekintik. Nem csak az osztrákokkal, hanem mieinknél jóval nagyobb létszámú horvátokkal is baráti a viszony. Itt sosem kérdezték, hogy miért vannak magyarul is kiírva a helységnevek. A felsőőri idegenforgalmi tájékoztatók a legkisebb ottani kisebbség, a romák nyelvén is feltüntetik a látnivalókat. A résztvevőkre nagy hatással volt az a szabad- és gyermekközpontú szellem, amellyel a város horvát és magyar nyelven is oktató iskolájában ismerkedhettek.

Szabadegyetem nem csak az évenkénti konferencia-heteivel alkot baráti közösséget. Ősszel az Erdélyi Kör rendezi meg szokásos tanulmányi hétvégéjét az érmelléki Diószegen. A magyarországi egyesület – a Magyar Pax Románával közösen – online folyóiratot (www. egyhazestarsadalom.hu) működtet.   A lap a Deák téri evangélikus gyülekezetben havonta rendez fórumokat, ahol a meghívottak főként társadalmi kérdésekről folytatnak eszmecserét. Jelszavuk lehetne, hogy: nem megítélni, hanem megérteni. A fenti címen a régebbi és újabb Lehet-e? Fórumok is megnézhetőek. Május 20-án „Értelmiségi szerepzavar” címmel folytattak beszélgetést.

2020 tavaszán az EPMSZ a Balatonszárszón megrendezésre kerülő Akadémiai napjainak is valószínűleg az értelmiség lesz a főszereplője. Az elnökség azt tervezi, hogy 2021-ben a Vajdaságban konferenciáznak. Igaz: a baráti társaság tagjai öregszenek, de maga az ötven éves Szabadegyetem a termő férfikorába ért.

Megjelent az Evangélikus Élet 2019./19-20.számában

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .