Press "Enter" to skip to content

Kurucok és labancok

Azt beszélik, hogy az Európai Unióba belépő Írország szokatlanul sok és hosszantartó pénzügyi segélyben részesült. Éveken át az folyt, hogy amit az Unió beléjük töltött, az haszontalanul ömlött szét. Azután kiegyeztek egymással a protestánsok és a katolikusok. Ezzel vette kezdetét „Európa szegényházának” legújabb kori felvirágzása. Rég volt, szép volt, és tán nem is egészen így volt.

Természetesen beszélgetünk arról is, hogy a spanyol örökösödési háború egyik mellék hadszínterén, Magyarországon miként küzdött egymással a kuruc és a labanc. Megvizsgáljuk néhány más hazai vallási és társadalmi törésvonal jellegét is. Tesszük ezt azért, hogy kiderüljön: a harc, a dacos kiállás, vagy a megértés és kiegyezés szolgálja jobban a nemzet érdekeit.

Mielőtt tanulmányozzák a Zoom-beszélgetés részleteit, néhány fontos információ:

  • A felvezetésben említett, Balatonszárszón rendezett Akadémia Napok első két napján elhangzott előadások erre a linkre kattintva érhetők el.
  • December 14-én 18 órakor újabb fórumot tartunk, melynek munkacíme “Bibó Pista ’80”.
  • 2014. december 15-én Kurucok és labancok – a magyar nacionalizmus természete címmel már foglalkoztunk ezzel a témával, az előadó Gerő András történész volt, itt lehet meghallgatni.

A fórumon rögzített anyag:

A letölthető hanganyag: Meghallgatás/Letöltés

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .