Press "Enter" to skip to content

A magyar kisebbségről – a szakemberek szemével (videó!)

A határon túli magyarok helyzetének megítélése komplex kérdés, mely több szinten és aspektusban értelmezhető. Egyrészt valóban látható, hogy a magyar kormány aktív diplomáciai és anyagi támogatással igyekszik erősíteni a határon túli magyar közösségek pozícióit. Különösen Szerbiával és Szlovákiával való kapcsolatépítés kerül előtérbe, ami bizonyos mértékben sikeresnek is tekinthető.

Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy bizonyos közösségekben a magyarok száma folyamatosan csökken, politikai befolyásuk mérséklődik, és az összkép korántsem egyöntetűen pozitív. Kárpátalján vagy Szerbiában demográfiai folyamatok, munkavállalás, asszimiláció miatt is csökken a magyarok száma. Szlovákiában a magyar érdekvédelem parlamenti képviselete is meggyengült, ami szintén aggodalomra ad okot.

Az RMDSZ politikai befolyásának csökkenése pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a határon túli magyarság nem egységes entitás, és nem mindenhol érvényesülnek azonos mértékben az érdekeik.

Összességében tehát a kérdés árnyalt: vannak pozitív fejlemények és súlyos problémák egyaránt. Egy ilyen komplex témában a megoldások sem lehetnek egyszerűek. A közszolgálati média és a közvélemény gyakran egysíkú képet fest, ezért fontos, hogy szakértői vélemények is helyet kapjanak a diskurzusban. A három szakember bevonása kiváló kezdeményezés, mely segíthet mélyrehatóan megérteni ezeket a kihívásokat.

Vendégeink:

Fiala-Butora János, (1979, Aranyosmarót), jogász, a budapesti HUN-REN TK Jogtudományi Intézet, a nemzetközi-, kisebbségi-, nyelvi-, fogyatékos jogok kutatója.

Kiss Tamás, (1977, Marosvásárhely), szociológus, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, etnopolitikai-, demográfiai-, rétegződési viszonyok és a roma közösségek kutatója.

Bárdi Nándor, (1962, Laskod), történész, a budapesti HUN-REN TK Kisebbségkutató Intézet a romániai magyar kisebbség történetének és a budapesti kormányzatok magyarságpolitikájának kutatója.

Kérdések előzetesen beküldhetők az egyhazestarsadalom.hu hozzászólások rovatán keresztül.

A Fórum hanganyaga: Meghallgatás/Letöltés

A fórumon felvett videó:

Index:

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .