Press "Enter" to skip to content

Kovász közösség: Hogyan segíthetsz a menekülteknek?

Az Ukrajnában kialakult háborús helyzet által sújtottakon sokan szeretnének segíteni, de nem mindenki tudja, hogyan segíthetne jól. Összeszedtük azokat az egyházi és civil szervezeteket, amelyeknek a segítő munkájába bekapcsolódhattok. 

A keresztény szervezetek közül a Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat és a Református Menekültmisszió a legaktívabbak, az Evangélikus Diakónia kelet-magyarországi jelenlétét próbálja megerősíteni a menekülők ellátásban.

A máltaiak a határon és a Keleti pályaudvaron ugyanazt a feladatot látják el: a menekülteknek azonnali élelmiszerrel, egyszerűbb gyógyszerekkel, információval, irányítással és kísérettel segítenek (pl. a nagykövetségre, ügyintézésre kísérik el őket). A Keletinél mindennap megtalálhatók 8–22 óra között. Szükségük van angol, ukrán, orosz tolmácsokra, elsősorban délelőttönként. Emellett azonnal fogyasztható ételt várnak: csokoládét, gyümölcslevet, üdítőt, esetleg gyógyszereket, pelenkát. A máltaiak azt kérik, hogy hozzájuk tartós élelmiszert ne vigyünk, mert nem tudják hova tenni sem ők, sem a menekültek.

Szállást ők nem intéznek, ennek megszervezését a katasztrófavédelem vette át. Ők kifejezetten azt tanácsolják, hogy a segítő szándékú emberek tartózkodjanak a szállásokra vonatkozó, egyedi és nyilvános felajánlásoktól, mert ezek rengeteg komplikációt okozhatnak a menekülteknek, a szervezeteknek és a felajánlóknak is. Most először az átmeneti szállásokon oldják meg a továbbutazók elhelyezését, az egyedi felajánlásokra akkor lesz szervezetten szükség, ha a már itt maradók kerülnek sorra.

Aki önkéntes tolmácsnak szeretne jelentkezni vagy a határon segíteni, ezen az emailcímen teheti meg: [email protected]. Fontos, hogy írja meg a jelentkező, hogy beszél-e angolul vagy ukránul/oroszul, illetve azt, hogy kb. mikor tudna vállalni önkéntes munkát – délelőtt, délután vagy hétvégén. A fokozott készültség miatt előfordulhat, hogy a válaszra és a beosztásra várni kell.

Más szervezetek – például a Katolikus Karitász – most is foglalkoznak szálláshelyek keresésével és koordinálásával. A karitász az önkéntesek felajánlását a [email protected] címen várja, a szervezet munkájáról további információ itt érhető el.

Magyar Református Szeretetszolgálat tájékoztatása szerint aktuálisan leginkább az alábbi feladatokra keresnek önkénteseket: rakodás (nehéz fizikai munka), tolmácsolás, szállítási feladatok, segítőponton önkéntes munka, szálláslehetőség felajánlása, egészségügyi, pszichológiai segítség. Aki önkéntesként szeretne csatlakozni szolgálatukhoz, az alábbi űrlap kitöltésével megteheti.
A tárgyi adományokat a raktárkészletek felmérése alapján várják, a legszükségesebbek jelenleg: instant ételek, löncshús és májkonzervek, tartós élelmiszerek (tészta, cukor), édesség, vitamin, higiénés termékek (tisztasági és intimbetét, fogkefe, fogkrém, tusfürdő), pelenka, fél literes ásványvíz, bébiétel, tápszer, takarók. Aki tárgyi adományokkal tud segíteni, az a [email protected] e-mail címen jelentkezhet. Aki anyagilag szeretné támogatni az MRSZ segítő munkáját, hívja a 1358-as adományvonalat (minden hívás és SMS 500 forint támogatást jelent), vagy látogasson el honlapjukra.

Magyarországi Evangélikus Egyház „saját méretének tudatában és lehetőségeinek ismeretében, valamint a lutheránus hagyományok jegyében, a professzionalitásra törekedve kíván segítséget nyújtani a bajban lévőknek, ezért elsősorban az érkezőket fogadó területekre, Kelet-Magyarországra fókuszálunk. A nyíregyházi evangélikus szeretet-szolgálatok és egyéb intézmények összefogásában a munkatársak naponta felmérik a határra érkezők konkrét igényeit, amelyeket még aznap beszereznek. Így a tényleges szükségletek alapján, rövid határidőn belül állnak össze az adományok, amelyekkel közvetlenül helyben tudjuk segíteni a – legtöbbször a következő nap már tovább is induló – családokat. A befolyt támogatásokból ezeket a konkrét beszerzéseket, valamint az ukránul is beszélő munkatársakat finanszírozzuk, akik segítik a támogatói munkát, valamint információval látják el az érkezőket” – írja az Evangélikus.hu. Az Evangélikus Diakónia szervezésében Kelet-Magyarországon jelenleg három településen – az ukrán határ menti Kölcsén, Lónyán és Barabáson – mérik fel az igényeket. A nyíregyházi szervezők azt kérik, hogy a segítő szándékúak elsősorban pénzadománnyal támogassák munkájukat, mert így a helyi igényeknek megfelelően tudnak segíteni.

Józsefvárosi Evangélikus Egyházközség a Karácsony Sándor utcai Mandák-házban hozott létre adománygyűjtő központot a menekültek megsegítésére. Adományokat és önkénteseket is keresnek a menekülteket segítő, adományelosztó csapatba. Adományokat 8-tól 19 óráig fogadnak, elsősorban szálláshelyeknek (takarók, játékok, higéniai termékek, baba- és gyerekholmik) és úton levőknek (gyerekülés, útravaló) várnak most felajánlásokat. Az önkéntesek feladata: adományok fogadása és szortírozása, ügyelet. Jelentkezni a [email protected] lehet. Olyanokat is várnak, akik csak néhány órára tudnak csatlakozni. A józsefvárosi segítők munkájához ezen a Facebook-csoporton keresztül lehet csatlakozni.

Budapesti Református Skót Misszió a VI. ker. Vörösmarty utca 51. alatti Szent Kolumba-templomban szállásol el menekülő nemzetközi diákokat (jobbára afrikaiakat), akiknek éjszakai szállást, ételt, wifit, fürdési lehetőséget biztosítanak, illetve segítséget a nagykövetségen, a bevándorlási hivatalnál.

A Magyar Pünkösdi Szeretetszolgálat jelenleg elősorban Tiszabecsen végez szolgálatot, Facebook-oldalukon folyamatosan közölnek jelentéseket. Emellett felajánlásokat is várnak az ország minden részéből tartós élelmiszerek, higiéniai szer, fertőtlenítő, pelenka, betét stb. formájában. Nagyobb mennyiségekkel tudnak csak foglalkozni. Önkéntesnek az alábbi űrlap kitöltésével lehet hozzájuk jelentkezni. A hétvégére (03.05-06) adomány stopot hirdetnek a facebookon, mert jövő hét elejére indul be Fehérgyarmaton, Mezőkövesden és Debrecenben az új raktárkapacitás, így szeretnének felkészülni a várhatóan több hónapos munkára, határon innen és túl.

Civil szervezetek közül a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány elsősorban gyerekek számára szükséges élelmiszerek és gyószerek beszerzésével és ellátásával foglalkozik. Az alapítvány az 13620-as adományvonalra érkező bevételét az Ukrajnából menekült gyerekek megsegítésére ajálnja fel. Facebook-oldalukat és -sztorijaikat érdemes követni az aktuálisan szükséges felajánlásokkal, segítséggel kapcsolatban.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt adománygyűjtő HELPsátorral van jelen a budapesti Nyugati téren, ami egyben szortírozóközpont és csecsemős anyukákat segítő helyiség is. Innen mennek tovább szerte az országba és a határra, illetve a határon túlra is a felajánlott ruhák, élelmiszer, gyógyszer, kötszer. Az ő munkájukhoz most a leginkább kisgyerekruhákra, cipőkre, meleg ruhákra, orvosi segédeszközökre, fertőtlenítőre, fájdalomcsillapítóra, köhögéscsillapítóra (sok gyermek huruttal vagy covidos tünetekkel érkezik) és azonnal fogyasztható élelmiszerekre van szükség (pl. müzliszeletek, tartósított péksütemények stb.). Emellett segítenek szerte az országban menekülteknek szállásokat berendezni, ehhez várják matracok, fűtőtestek, hálózsákok, laticelek felajánlását.

Hozzájuk önkéntesenek ezen a linken lehet jelentkezni, a jelentkezőket a call centeresek azonnal hívják. További részletek ezen a linken.

Végül pedig támogatónk, a Civil Kollégium Alapítvány a Baptista Szeretetszolgálattal együttműködésben a kunbábonyi képzési központban menekült családokat fog elszállásolni, valamint a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesülettel közösen útmutatót ír a közösségszervezői csoportoknak, hogy miként tudják a menekülteket a különböző régiókban a leghatékonyabban segíteni.

Mi a helyzet Kárpátalján és a határon?

Kárpátaljai munkatársunk szerint érdemes körültekintően és célzottan segíten és későbbre is tartalékolni a segítő kapacitást.

Szerinte a Magyarországra irányuló ukrajnai migrációnak három szakaszával lehet számolni: első körben főleg azok a férfiak és családjaik jönnek, akik a katonai behívójuk elől menekülve hagyják el az országot (háborúban minden ukrán állampolgár hadköteles); második körben azok a családok érkeznek, akik a háború elől menekülnek, és ideiglenesen vagy hosszabb távra tervezik elhagyni Ukrajnát;

a harmadik, a kárpátaljai magyarság tekintetében is a legmegterhelőbb folyamat lehet a belső migráció elől menekülők érkezése. Ennek a mértéke pedig leginkább az orosz erők előrenyomulásától függ, minél tovább és hevesebben folynak a harcok, annál több ember próbálja meg a háborút Kárpátalján átvészelni.

Munkatársunk tapasztalatai alapján a Magyarországra érkezők közül a legtöbb kárpátaljai célzottan rokonokhoz, ismerősökhöz megy, az ukrán nemzetiségűek jelentős része pedig tovább is utazik néhány nap után. Hangsúlyozza, hogy ezek személyes beszélgetésekre alapozott benyomások, ahogyan az is, hogy az adományok egy része nem ér célba, ha nem vagyunk körültekintőek. „Az emberi jó szándéknak nagyon szép megnyilvánulását tapasztalhattuk ebben a négy napban. Rengetegen próbálnak segíteni, mind szervezeteken, mind egyéni kezdeményezéseken (például a Segítségnyújtás Facebook-csoporton) keresztül.

Fontos azonban kiemelni, hogy azok az emberek, akik egy bőrönddel hagyják el az otthonukat, nem tudnak még ruhákat, eszközöket magukhoz venni, ezeknek az összegyűjtését és Kárpátaljára, Ukrajnába való szállítását kell mihamarabb megoldani.

Több helyen tapasztaltam, hogy a beérkezett adományokat nem tudják hova pakolni, így a rendszerezés kimarad, a higiénia miatt pedig nagy mennyiség kerül majd megsemmisítésre.” Munkatársunk hangsúlyozza, hogy mindez „nem kritika, senki nem várhatja el, hogy néhány nap után ennyi szereplő megoldjon egy ilyen logisztikai problémát, és a segítség mibenlétének igénye is ezekben a napokban realizálódik. Első körben.

Viszont, ha a fent említett harmadik szakasz megtörténik, Kárpátalján nagyon hamar élelmiszerhiány alakulhat ki.”

Az ukán–magyar határon jelenleg a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat a Beregsurány–Asztély határátkelő ukrajnai oldalán, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a magyar oldalon fogadja, irányítja a menekülteket. Helyieket kérdezve kiemelték még a Magyar Vöröskereszt, a Katolikus Karitász és a Magyar Református Szeretetszolgálat szervezeteit. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet végzi az adományok gyűjtését, raktározását, határon átszállítását és elosztását. Ezeknek a szervezeteknek bejáratott rendszereik, nemzetközi kapcsolataik és tapasztalataik vannak. Arra kellene ösztönözni a gyűjtésben részt vevő szervezeteket, hogy a fent említettekkel együttműködve segítsenek az adományok célzott eljuttatásában.

Borítókép: Román Péter
Forrás: Kovász közösség

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .