Press "Enter" to skip to content

Környezetvédelem és/vagy teremtésvédelem (Lehetséges-e keresztény ökológiai alternatíva?) Frissítve!

Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület honlapján szereplő A teremtett világ keresztútja Jézussal keresztúti rituálé első állomásához (Pilátus halálra ítéli Jézust) ez a meditáció kapcsolódik:

Lebetonozzuk a talajt a ház mellett, hogy legyen új kocsibeálló. Halálra ítélünk milliónyi apró élőlényt, növényt és rovart.

Ki kell vágni az öreg tölgyeket a hegyoldalban, mert új, panorámás luxus-lakópark épül. Halálra ítéljük az évszázados fákat és a hozzájuk kapcsolódó ökoszisztémát.

Esszük a ropogós csipszet, margarinnal kenjük a kenyerünket és halálra ítéljük az indonéz őserdőket a bennük rejlő biodiverzitással, mert sokhektáros, monokultúrás olajpálmaültetvények kerülnek a helyükre, hogy készülhessen a mi ételeinkhez az olcsó pálmazsír.

És közben mossuk kezeinket, hiszen mi csak jót akartunk, rendet tenni, alkotni, finomakat enni, igazából csupa nemtilos, jószándékú dolgot cselekedni. Mint Pilátus, aki csak békességet akart végre…

Úr Jézus! Segíts, hogy rászánjuk az időt a tájékozódásra, a tanulásra, és észrevegyük, amikor halálra ítélnénk a ránk bízott, teremtett világ titkait, csodáit. Vegyük a fáradságot és keressünk más megoldásokat!

Az egyesület annak a gondolatnak a jegyében indult, hogy a környezeti válság nem küzdhető le csupán az ember egyéni, saját haszna növelésének szem előtt tartásával. A természet ügyével való törődés közösségi gondolkodást kíván. A közjó iránti felelősség különösen előtérbe kerül, ha ezen a téren mozgunk. A beszélgetés arra irányulna, mennyiben hozott és hozhat változást a környezetvédelemben a keresztény alternatíva.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:

Moderátor: Kamarás István OJD

Az eseményen rögzített videó:


A letölthető hanganyag: Meghallgatás/Letöltés

Az EPMSZ Egyesület kéri minden tagját, hogy fizesse be elmaradt, és idén esedékes tagdíjait. (3000,- – 1500,-) az OTP, 11713005 – 20419888. Azok a barátaink, akik támogatni szeretnék folyóiratunkat és fórumunkat, azok is ezen a számon fizethetik be adományaikat. A megjegyzés rovatban kérnénk feltüntetni, hogy tagdíj, adomány.

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .