Press "Enter" to skip to content

Konzervativizmus, avagy milyen tradíciókra támaszkodva lehet jövőt építeni Magyarországon? (Videó!)

2023.január 26-án, csütörtökön 17 órakor tartottuk a következő Lehet-e? Fórumot a Háló Közösségi Házban.

  • Vajon milyen honi érték – hagyományokra építhet egy magyar konzervatív ideológus vagy politikus?
  • Érdemes-e itthon konzervatív mentalitásról és politikáról beszélni?
  • Van-e értelme arról beszélgetni, ami nincs? Azt reméljük, hogy igen.

Fórumunk nemcsak a konzervatívizmus honi kanosszajárásába, hanem – különös „lakmuszpapírként” – jelen ideológiai helyzetünkbe is kívánt belevilágítani.

Meghívott vendégeink:

Moderátor: Kőszegi Ábel

Az esemény felvételét itt lehet megtekinteni:

Az esemény hanganyaga: Meghallgatás/Letöltés

Ajánlott olvasnivalók:

 

One Comment

  1. admin admin 2023.02.03

    Emailben érkezett:

    Laborczi Géza ref. lelkész hozzászólása a Fórum konzervativizmus vitájához:

    Köszönöm a tegnap esti Lehet-e fórumot, jó beszélgetés volt, lehetett belőle tanulni, segítette az eligazodást sok szinten. Nagyon jók voltak a meghívott beszélgetőtársaid is. Egyetlen véleményre szeretnék reflektálni: Balázs Zoltán a beszélgetés adott pontján sommásan alacsony színvonalúnak nevezte a hazai egyházak teológiai munkáját. Ez egyrészt erősen általánosító megjegyzés, mert a teológiai munkát csak az egyes egyházak helyzete szerint szabad mérlegelni: katolikus, református, evangélikus. Másrészt én evangélikus lelkészként úgy látom, hogy bármelyik felekezetet veszem alapul, még a kommunista időkben is születtek fontos írások. Ezek akkor is jelentősek, ha nem kerültek be az adott egyház hivatalos teológiai gyűjteményébe.

    Balázs Zoltán válasza:

    Tisztelt Laborczi úr,
    köszönöm a dicséretet és a kritikát is. Sajnos nagyon tág kérdésre nehéz nem sommás választ adni. A legnagyobb hiba inkább az, hogy a kelleténél kevesebbet tudok erről. De azt azért tudom, hogy ‘írások’ születtek ugyan, ezek akár fontosak is lehettek, de a teológia mégis csak a jelentős, maradandó monográfiákban létezik igazán, és ilyenek nemigen vannak. A katolikus világban biztosan. Nyíri Tamást szokták idézni, de sajnos őt is nagyon lefoglalta, amennyire emlékszem, az idióta és kötelező ‘párbeszéd’ a marxizmussal, valamint a szintén munkaköri kötelesség, a filozófiatörténetírás. Rózsa Huba, Farkasfalvy Dénes Írás-értelmezései persze kitűnőek, Bolyki Tamást is nagyrabecsülöm. Amúgy a beszélgetésben magam is pontosítottam, elsősorban a politikai teológiára szűkítettem az állításomat, ha jól emlékszem, és hát itt az uralkodó ideológia végképp nem engedett (volna) értelmes újítást. Legföljebb szegény jó Bulányi György írásait idézhetném, mint nonkonform gondolkodást, de azok meg nagyon provinciálisak. Viszont boldogan fogadok minden tartalmi korrekciót, sosem lehet tudni, honnan érkezik fontos új forrás.
    Balázs Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .