Press "Enter" to skip to content

A Lehet-e? Fórum tervezett programjai

Kedves Barátaink!

Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Egyesület, a Magyar Pax Romana és az Egyház és Társadalom  online folyóirat a közeljövőben az alábbi Lehet- e? Fórumokat tervezi:


  1. február 18. 17 óra

Lehet e a fából vaskarika, avagy a populizmus pozitív?

Fórum a pozitív kommunikáció lehetőségéről egy populista világban – elméleti megfontolások és jó gyakorlatok.

Előadók:

  • Tóth Tamás, populizmuskutató
  • Farkas Jácint, összehasonlító vallásfilozófus
  • Moderátor: Demeter Márton, kommunikációkutató

A populizmust, mint a nép kegyeiért illetve ezen keresztül a hatalom etikátlan megszerzéséért és fenntartásáért folytatott retorikai stratégiát az értelmisége elit legnagyobb többsége elítéli. Az látszik a sztenderd álláspontnak, hogy a populizmus leegyszerűsítő, gyűlöletkeltő és manipulatív, s mint ilyen, megvetendő. Akárhogy is vélekedjünk azonban a populizmusról, a tények makacs dolgok: a világ valamennyi kontinensén, ide értve a fejlettnek gondolt Nyugati államokban is tombol a populizmus-láz, és a populista vezetők sikert sikerre halmoznak.

Mit tehet ilyenkor az a véleményvezér, aki elítéli a populizmus ismert formáit, mégsem szeretne lemondani arról, hogy nagy tömegeket érjen el, és ezen keresztül vezesse az embereket? Vajon van-e alternatívája ma a populizmusnak a kommunikációban?

A fórum során megismerkedhetünk a pozitív populizmus fogalmának kidolgozóival, akik a populizmusban nem valamiféle eleve elrendelt rosszat, hanem valós igényekre és valós problémákra reflektáló világméretű jelenséget látnak. Ez, úgymond, nem etikai kérdés, hanem a világ egy ténye, melyhez különféleképp lehet viszonyulni, és egyáltalán nem biztos, hogy a megvetés és az elzárkózás az egyetlen adaptív stratégia.

A megszólalók két, a pozitív populizmushoz közvetlenül kapcsolódó kutatásukról is beszámolnak. Tóth Tamás és Demeter Márton arra vállalkozott, hogy Ferenc pápa rendkívül népszerű, tízmilliókat megszólító Twitter kommunikációját elemzi és igyekszik a pápai kommunikáció sajátosságait a pozitív populizmus elméletének keretében vizsgálni. Farkas Jácint és Tóth Tamás közös kutatása pedig két, intuitív módon pozitív kommunikációt folytató véleményvezér, Ferenc pápa és a Dalai Láma kommunikációját hasonlította össze hasonló szempontok szerint.

A fórum végére, reményeink szerint, a populizmus kevésbé tűnik majd egy fenyegető és legyőzhetetlen csapásnak sokkal inkább az idők szeleként tekintünk majd rá, melyet nem csak negatív, de pozitív haladás érdekében is befoghatunk a vitorlánkba.


2019.március 25. 17 óra

Merkel Németországa- Európa erő- vagy veszélyforrása?

Moderátor: Máté-Tóth András


  1. április 15.

A gyűlölet szeretete?

Moderátor: Topolánszky Ákos


A vita- partnerek felkérése még folyamatban van, ezért az időpontokat most még nem tudjuk garantálni.

Beszélgetést terveztünk a rendszerváltoztatás 30. évfordulója alkalmából. Ezt elvetettük, mert időközben megérkezett az Eötvös Csoport február 20. 17 órára szóló meghívója. “Beteljesületlen reménység” címmel Tölgyessy Péter tart előadást a Megbékélés Házában. Bp. VIII. Horánszky utca 20. (Tanácsos korábban érkezni.)

Köszönettel vettük azt a sok javaslatot és jó tanácsot, amelyeket a legutóbbi, Hajléktalanság c. Fórumunkkal kapcsolatban a közönségtől és online közvetítésünk nézőitől kaptunk. Igyekeztünk mindent továbbítani. Egyben felhívjuk szíves figyelmüket, hogy vita-estjeinken nem a problémák megoldásán, hanem azok megértésén fáradozunk. Ehhez kérjük szíves segítségüket.

Akik nem követték a vita-estet megtalálják és megnézhetik a korábbi adások listáján erre a linkre kattintva. Néhány beszámoló a Hajléktalanságról szóló Fórumunkról:

Kőszegi Ábel

 

 

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .