Press "Enter" to skip to content

„Megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt” (Videó)

A szeptember 21-i Lehet-e? Fórum a bűnről, bűnhődésről, a kritikáról és az önreflexióról szólt. A Fórumunk témáját nem Kölcsey ihlette, hanem házelnökünk marosvásárhelyi beszéde.

Kövér László szerint olyan “posztkeresztény” és “posztnemzeti” korszak küszöbén állunk, melyet a mesterséges bűntudat határoz meg. “Minden európai embernek bűntudata kell legyen a klímaváltozás miatt, a ma élőknek bűntudatuk kell legyen az elődeik miatt, a gyermekvállalásra készülőknek legyen bűntudatuk a megfoganó magzatuk miatt, a fehéreknek legyen bűntudatuk a feketékkel szemben, a férfiaknak legyen bűntudatuk a nőkkel szemben, a heteroszexuálisoknak legyen bűntudatuk a homoszexuálisokkal szemben, az időseknek legyen bűntudatuk a fiatalokkal szemben, az európaiaknak pedig legyen bűntudatuk a világ minden földrészének lakóival szemben” – fogalmazott.

Szerinte a bűntudat most épülő új kultúrája csak annyiban tér el a nácik és a kommunisták eszmevilágától, hogy nem egy kisebbséget jelöl meg az alacsonyabb rendűség és a kollektív bűnösség bélyegével, hanem mindenkit mindenki ellen fordít.

“A bűntudat romboló kultúrája helyett a felelős öntudat kultúráját akarjuk, a mesterséges elosztásokkal létrehozott identitásnélküliség helyett pedig meg akarjuk őrizni természetes önazonosságunkat. Családjukat és hazájukat szerető, keresztény magyarok akarunk maradni” – jelentette ki a politikus.

Marosán György filozófust, a világ – jelenségek elemzőjét arra kértük, hogy segítsen megértenünk, hogy miért tört ki a „rombolás kultúra”, a szobrok döntögetése, és a mind indulatosabb egymásra mutogatás. Scharle Péter mérnököt és Bibó István művészettörténészt pedig arra, hogy ők milyen bűntudat kezelési kultúrát javasolnának a keresztény magyaroknak.

Moderátor: Kőszegi Ábel volt.

A Fórumon rögzített videót itt tekinthetik meg:

A meghallgatható, letölthető hanganyag: Meghallgatás/Letöltés

Megkaptuk Bibó István igazgatói beszédét Kölcsey Himnuszáról, mely a Sylvester János Protestáns Gimnázium évnyitóján a Lőcsei úti evangélikus templomban, 2001 szeptember 2-án hangzott el:

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .